Bývalá farma Bolka Polívky zřejmě bude mít brzy nového majitele. Insolvenční správce David Gregor ve lhůtě, která dnes skončila, obdržel jednu nabídku ve výši stanovené minimální ceny 11,5 milionu korun. Jméno firmy, která už složila nabízenou kupní cenu, neuvedl. "Kupní smlouvu budu chtít uzavřít v nejbližších dnech," řekl Gregor.

Podle něj už prodej schválil věřitelský výbor, který se dnes sešel. S částí peněz už nyní může insolvenční správce disponovat. Použije je na údržbu nemovitosti. Objekt není v provozu, správce jej ale nechává hlídat a udržovat. Než bude transakce dokončena, zabere to ještě zřejmě několik týdnů.

Nový majitel bývalé farmy se hledá několik měsíců. Insolvenční správce zvolil formu přímého prodeje, protože je oproti dražbě rychlejší. Zájemce musel mimo jiné složit celou částku do notářské úschovy. Gregor už dříve uvedl, že kupní smlouva bude podepsána nejpozději do 12. února.

Říjnová dražba farmy, která se konala přímo na farmě v Olšanech, byla zmařena. Vítězná firma, která farmu vydražila za vyvolávací cenu 15 milionů korun, peníze nakonec nesložila. Konkurz už se táhne od loňského dubna, insolvenční návrh podala stavební firma Kaláb v říjnu 2012.

Za farmou jsou nyní pohledávky přes 40 milionů korun. Snížily se zhruba o deset milionů proto, že nový správce neuznal pohledávku Regionální rady soudržnosti regionu Jihovýchod v plném rozsahu, tedy uznal plnou výši dotace, ne však už penále.

I tak je zřejmé, že věřitelé budou uspokojeni jen v malém rozsahu. Právě dotace z Regionálního operačního programu a dostavba hotelu a stavba wellness centra byly klíčovými událostmi, které stály za pozdějším krachem farmy jako místa pro volnočasové a kulturní aktivity. Polívka už nedokázal splácet faktury za stavební práce.

Herec sám jako fyzická osoba je přitom účastníkem jiného insolvenčního řízení, které navrhla předchozí správkyně jeho farmy Petra Hýsková kvůli ochraně věřitelů farmy. Tuto záležitost bude soud projednávat 7. února.