Karel Gott

Mnohonásobný „zlatý slavík“ Karel Gott tíhl od mládí spíše k malířství, ale jeho pokus dostat se na výtvarnou školu mu nevyšel, a tak se vyučil elektromontérem a začal pracovat v továrně ČKD. Souběžně s tím se však věnoval zpěvu a příležitostně zpíval po pražských kavárnách. Později studoval zpěv na pražské konzervatoři pod vedením profesora Karenina.

Jiřina Bohdalová

Jedna z nejpopulárnějších českých hereček byla zpočátku učitelkou. Po maturitě na soukromém dívčím reálném gymnáziu v roce 1949 nastoupila jako kantorka na základní škole v Ostravě, kde se seznámila se svým budoucím manželem Břetislavem Stašem, otcem známé herečky Simony Stašové. Přestože se talentovaná herečka věnovala divadlu a filmu odmalička, na DAMU ji přijali až po třetím pokusu.

Jan Tříska

Jan Tříska si zprvu přál být tanečníkem, ale herec Karel Höger mu to rozmluvil. V té době Tříska studoval na Nerudově gymnáziu v Praze a účastnil se recitační soutěže. Když ho slyšel Höger recitovat, přišel za ním a zeptal se jej, čím chce být. „Mistře, chtěl bych být tanečník," odpověděl mladičký Tříska. Höger se usmál a prohlásil: „No, Tříska, já si myslím, že máte talent, vy byste měl bejt herec." A stalo se.

Ivan Trojan

V mládí se aktivně věnoval basketbalu, proto také studoval sportovní gymnázium a chtěl pokračovat ve studiu na fakultě tělovýchovy a sportu. Ovšem nakonec místo sportovní kariéry zvolil po vzoru otce hereckou kariéru a vystudoval herectví na pražské DAMU.

Lucie Bílá

Zlatá slavice Lucie Bílá prý odjakživa snila o korunce královny krásy. Na to však neměla dostatečně vysokou postavu a dlouhé nohy. Vyučila se dámskou krejčovou v pražské Triole a nastoupila tam do svého prvního zaměstnání jako šička košilových límečků. První pěvecké zkušenosti sbírala jako zpěvačka v metalových kapelách (Rock automat, Arakain).

Aňa Geislerová

Kráska Aňa Geislerová se nejprve zkoušela uchytit jako modelka a kvůli tomu se v patnácti letech vydala do Milána. Po několika měsících bloudění po městě se nakonec vrátila domů a později uspěla jako filmová herečka.

Tomáš Klus

Není tomu tak dávno, co se talentovaný písničkář Tomáš Klus věnoval vrcholovému sportu. V roce 2002 si dokonce jako člen vítězného družstva odvezl zlatou medaili z dorosteneckého mistrovství Evropy v moderním pětiboji. Předloni dostudoval herectví na pražské DAMU. Dnes se ale živí hudbou, hraje na kytaru a skládá folkové písně, s nimiž si vydobyl popularity a dokonce dokázal porazit Karla Gotta a získat Zlatého slavíka.

Richard Gere

Šarmantní a okouzlující herec Richard Gere se v mládí zajímal o hudbu a také vynikal v gymnastice. Pak ho ale zlákaly filozofie a východní náboženství, které začal studovat na univerzitě, jenže po dvou letech studií zanechal, neboť zcela propadl herectví.

Angelina Jolie

Jedna z nejkrásnějších žen světa, herečka Angelina Jolie měla v mládí poněkud morbidní ambice – chtěla se stát ředitelkou pohřebního ústavu. Dokonce získala certifikát v tomto oboru. Ráda na sobě nosila černé oblečení, trpěla depresemi a měla tendenci si ubližovat. Než prorazila ve filmu, pracovala jako modelka.

Ashton Kutcher

Než se stal hollywoodským idolem, studoval Ashton Kutcher biochemické inženýrství na univerzitě v Iowě. Aby měl na školné, musel si po celou dobu studií přivydělávat jako metař cereálního prachu ve fabrice General Milles in Cedar Rapids. K herectví se dostal náhodou, když ho na ulici objevil hledač talentů.

Jennifer Lawrence

Jedna z nejmladších držitelek Oscara a Zlatého glóbu za nejlepší herecký výkon ve filmu Terapie láskou Jennifer Lawrence chtěla být původně lékařkou. Kvůli tomu vypomáhala jako zdravotnice na letním dětském táboře, pořádaném její matkou. Nikdy neabsolvovala žádné dramatické kroužky ani kurzy herectví.

Tom Cruise

Také cesta Toma Cruise ke slávě nebyla jednoduchá. Ve škole měl problémy s učením, nebyl nijak zvlášť hezký a vynikal jen ve sportu. Co však překvapí je, že tento stoupenec scientologie býval zapáleným katolíkem a dokonce se chtěl stát knězem. Ze semináře jej ale vyhodili poté, co s kamarádem ukradli láhev alkoholu.

Harrison Ford

Aby uživil svoji manželku a jejich dva malé syny, musel Harrison Ford pověsit herectví na hřebík a dát se na dráhu profesionálního tesaře. Tomuto oboru se vyučil jako samouk. Také v té době pracoval jako pódiový technik pro legendární rockovou kapelu The Doors. Během tesařské práce přišel k jedné ze svých nejslavnějších rolí. V roce 1975 jej režisér George Lucas najal, aby mu doma sestavil několik skříní, a pak jej obsadil do role meziplanetárního pilota Hana Sola ve veleúspěšném sci-fi filmu Hvězdné války.

Mariah Carey

Jedna z nejlépe zpívajících popových zpěvaček Mariah Carey se vyučila vizážistkou, ale protože se chtěla prosadit zpěvem, odstěhovala se na Manhattan, kde se čtyřmi studentkami obývala jednopokojový byt a v noci zpívala po klubech. Přes den si přivydělávala jako servírka, ale většinou ji odevšad už po dvou týdnech propustili.

George Clooney

Jeden z nejpřitažlivějších filmových herců, režisér a úspěšný producent George Clooney se původně  snažil uspět jako hráč baseballu a basketbalu. V roce 1977 se pokusil proniknout do profesionálního basebalového týmu Cincinnati Reds, s nímž hrál, ale nezískal nabídku smlouvy. Byl vyřazen už v prvním výběrovém kole. V letech 1979–1981 se stal posluchačem Northern Kentucky University, na níž studoval jako hlavní obor televizní žurnalistiku. Krátce také docházel na univerzitu v Cincinnati, ovšem ani jedno studium nedokončil. Příležitostně si vydělával prodejem mužských oděvů a řezáním tabáku.

Hugh Grant

Britský idol žen Hugh Grant původně vystudoval angličtinu na prestižní univerzitě v Oxfordu. Postgraduálně začal studovat také dějiny umění a chtěl si udělat doktorát, vědecké kariéry však kvůli herectví zanechal.

Rowan Atkinson

Ačkoliv na to nevypadá, britský komik Rowan Atkinson, známý jako Mr. Bean, vynikal v matematice a fyzice a studoval na dvou univerzitách, v Newcastlu a v Oxfordu. Z oxfordské univerzity si odnesl diplom elektroinženýra. Už na Oxfordu potkal scenáristu Richarda Curtise, se kterým napsal a sehrál komediální revue, které jej proslavily. Exaktní vědě dal pak vale a věnoval se už jen herectví.