Peněz si natáčením vydělal právě tak akorát na tu oslavu. „Měl jsem 150 korun za natáčecí den a těch dnů bylo málo. Asi tři nebo čtyři,“ vzpomíná představitel prince Radovana. Režisér Martin Frič (†66) byl prý pověstný tím, že neměl rád exteriéry. „Točil přímo v ateliérech a odsejpalo to,“ dodává Zíma.

Pradědeček

Od dcery Zuzany (54) už má Josef dvě dospělé vnučky Zuzanu a Kateřinu a dokonce i další generaci – pravnuky Matěje (6 měsíců) a Damiána (3 měsíce). „Letos byla v rodině úroda,“ směje se herec. Loni ovdověl, když ho navždy opustila manželka Eva Klepáčová (†79), ale o Vánocích sám nebyl. „Všichni na Štědrý den přijeli ke mně, byl nás plný dům,“ radoval se Zíma. I když v srdci samozřejmě navždy zůstane prázdné místo po veselé Evě. S kolegyní Marií Kyselkovou (78), která hrála princeznu Ladu, se nevídá. Ona odešla záhy z branže, a tak ani nebyla příležitost.

Prokletí

Zíma trochu doplatil na to, že ho všichni začali postupně mít za zpěváka. Přitom vystudoval DAMU a hrával u samotného Jana Wericha. Pak přešel do Městských divadel pražských, kde působil 30 let. Princ Radovan rád vzpomíná na dávné chvíle. Jeho proslavila jedna pohádka, jeho ženu Evu Klepáčovou druhá. Hrála slavnou Káču v Hrátkách s čertem. Dokonce o tom manželé napsali knihu Princ a Káča. Taky spolu dabovali legendárního Mrazíka – Eva Nastěnku a Josef Ivánka.

Zranění na place

Zíma se bolestivě zranil na stehně, když lámal meč. Princezna Lada v podání Marie Kyselkové zase svému filmovému otci Františku Smolíkovi skoro vypíchla oko korunkou, když se k němu přivinula. Ona sama měla od dennodenního nalepování hvězdy úplně rozežrané čelo.

Záskok za princeznu

Princeznu Ladu měla původně hrát Miriam Hynková. Jenže těžce onemocněla dětskou obrnou a režisér Martin Frič rychle hledal náhradnici. Sáhl po tanečnici Marii Kyselkové.

Poslední role Brzkové a Pištěka

Veršovaná pohádka Princezna se zlatou hvězdou vznikla v roce 1959. Byla posledním filmem dvou slavných prvorepublikových herců Terezie Brzkové a Theodora Pištěka.