Duch nad zlato (ČT1, 24. 12., 19.00)

Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu, tulák Vojta náhodou objeví v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se vyděsí a uteče, předtím si ale strčí do kapsy pár zlaťáků a malé křesadlo. O peníze ho vzápětí připraví v hospodě, kde se dozví o princezně, která nikdy neopouští zámek.

Když Vojta použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha, který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní zamiluje. Zdá se, že šťastný konec na sebe nenechá dlouho čekat. Po křesadlu ale zatouží hamižná dvorní dáma, která odhalí jeho tajemství a Vojtovi ho sebere. Duch tak musí ke své nevoli sloužit jí a Vojta se ocitne ve velkém nebezpečí, ze kterého mu může pomoci snad jenom princezna.

Hrají: J. Bohdalová, F. Skopal, V. Kubařová, M. Dejdar,J. Hrušínský

Kde se točilo: Na zámku Ploskovice, ve skanzenu v Přerově nad Labem, na zřícenině hradu Valečov, v obci Mužský, v lesích na Dobříši, v klášteře v Mnichově Hradišti.

Zajímavosti: První klapka padla 27. května 2013 ve studiu České televize na Kavčích horách. Celé natáčení probíhalo 25 dní. Role byly napsány přímo na tělo hlavním hvězdám - Viktoru Preissovi, Janu Hrušínskému, Jiřině bohdalové a Martinu Dejdarovi.

Sněžný drak (ČT1, 25. 12., 20.00)

Princezna Laura vyrůstala bez matky. Její otec, vlídný a spravedlivý král, dceru nadevše miluje, ale chce ji za kadou cenu provdat. V den jejích dvacátých narozenin uspořádá na zámku velký ples. Na něm se o princeznu uchází řada princů, ale ten, pro kterého se princezna sama rozhodne, se jejímu otci nezamlouvá. A nikdo vlastně neví proč.

Posléze vychází najevo, že za vším stojí dávná kletba, vládkyně Říše čarodějnic a Sněžný drak. Princezna se tak musí se svým vyvoleným Janem vydat na nebezpečnou cestu a překonat řadu překážek.

Hrají: S. Rašilov, J. Čvančarová,A. Goldflam, P. Tenorová, P Lněnička

Kde se točilo: V interiérech a exteriérech zámku Valtice, v kulisách moravskokrumlovské obory, Moravského krasu, Novém hradu u Adamova a Dalešické přehradě.

Zajímavosti: Jitka Čvančarová celé natáčení zvládala ve dvou. Čekala totiž dceru Elenu Emilii a poslední natáčecí den si střihla pohádkový porod. Petr Lněnička si poslední den jezdeckého kurzu po pádu z koně zlomil levou ruku. Voperovali mu do ní několik drátů, kterými kost spojili. V pohádce to ale není poznat, protože ji díky drátům nemusel mít v sádře. Ilona Csáková váhala s nazpíváním písně do závěrečných titulků, měla těsně před porodem. Nakonec song nazpívala a za několik dní porodila.

Nova a Prima sáhnou do archivu

24. 12., 18:30 Na vlásku (Prima)

Princeznu Lociku (Ivana Korolová) s vlasy s životadárnou mocí unesla zlá víla a vězní ji ve věži. Jednoho dne k věži zabloudí zlodějíček Flynn a Locika dostane možnost poznat skutečný svět.

Zajímavosti: Ivana Korolová tvrdí, že to byl její nejtěžší dabing. „Ve scéně, kdy je Locika vězněná a má přes pusu roušku, mi Vojta Kotek, který to režíroval, nacpal svůj rukáv do pusy, aby vše působilo autenticky. Moje ruka, kterou jsem si pusu přikývala, mu nestačila.“

25. 12., 20:15 Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (Prima)

Zatímco rodina letí na vysněnou dovolenou do Miami, Kevin omylem odlétá do New Yorku. Zpočátku je vylekaný, ale má u sebe všechny otcovy peníze, tak si začne užívat vánoční pohodu.

Zajímavosti: Každé dítě, které bylo ve scéně v obchodu s hračkami, si smělo hračku, která se mu nejvíc líbila, vzít domů.

24. 12., 18:40 Šíleně smutná princezna (Nova)

Panovníci dvou sousedních spřátelených zemí se dohodli na svatbě svých urozených potomků. Ti však mají vlastní recept na štěstí a lásku.

Zajímavosti: Když Václav Neckář stojí na suché vrbové větvi, je v bojnickém parku. Ale když spadne do vody, tak ta už se nachází v Blatné a hned jak vyleze z vody, ocitne se opět v Bojnicích.

24. 12., 20:20 S čerty nejsou žerty (Nova)

Není jednoduché dostat do pekla pravou hříšnici! Chamtivá macecha má po ruce vždy nějaké pírko, které je pro čerta pohromou.

Zajímavosti: Moniku Pelcovou, představitelku princezny Adélky, nadabovala Naďa Konvalinková. Zpěv za ni obstarala Ivana Andrlová. Jana Dítětová měla hrát Dorotu Máchalovou, ale po přečtení scénáře trvala na roli babičky.