Herečka začala hledat ztraceného strýce hned, jak ji Blesk.cz oslovil. S manželem, muzikantem Petrem Maláskem (49), projeli o víkendu severovýchodní Čechy křížem krážem a byli úspěšní.

Setkání

„Po telefonu vám nikdo žádné informace nedá. Museli jsme sednout do auta a jet. Nakonec jsme Jendu našli v jedné nemocnici. Měl radost, že mě vidí. Dlouho jsem se pak radila s ošetřujícím lékařem, co dělat,“ prozradila Morávková. Strýc jí dokonce ukázal fotku z pohádky Z pekla štěstí, na které je jeho neteř s Karlem Gottem (74) a kterou prý nosí pořád u sebe. Herečku to dojalo.

Domů, domů

Jan Morávek je nemocný, přesto nechce být v nemocnici. Muž, který údajně zdědil milionové pozemky, touží po návratu domů, byť se to normálně uvažujícímu člověku zdá neuvěřitelné. Hromady odpadků sice udělaly z bývalého statku squat, ale jemu je tam dobře!

Pomoc odmítá

„Sháním nějaké zařízení, kam Jendu umístit, abych to za ním měla blíž. Přece jen nemohu každý víkend jezdit 400 kilometrů. Ale základem je, že s tím musí souhlasit. A to bude zřejmě velký problém,“ svěřila se Morávková.

Strýc ji rád viděl, ale styl života měnit nehodlá. „Musím se poradit s odborníky. Zaplatila bych mu i pečovatelku, ale nevím, zda by ji pustil dovnitř,“ obává se Dana potíží se svým příbuzným.

Video
Video se připravuje ...

Děsivý pohled. Strýc Dany Moravkové žije v neskutečném bordelu! Martin Hurda, Hana Höschlová

Může jít o Diogenův syndrom

Tento termín byl zaveden v roce 1975 anglickými lékaři k označení situace starších pacientů, kteří byli postupně přijati na somatická oddělení pro akutní onemocnění, přičemž byla zjištěna extrémní osobní zanedbanost (hygienická i zdravotní) a stejně vyhlížející obydlí, obojí bez pocitu pacientova studu. U některých bylo shledáno i hromadění odpadků, zvané také syllogomanie. Již v původním popisu bylo zmíněno osamělé bydlení těchto osob, které přitom nepatřily mezi nemajetné, a odmítání jakékoli pomoci ze strany sociálních služeb.

Fotogalerie
9 fotografií