Menzel se do Prahy na premiéru přesouval z USA, ale nestihl svoje letadlo, takže musel letět jiným spojem přes Amsterodam, a do Česka tak přiletěl jen dvě hodiny před začátkem premiéry.

Když Menzel konečně do Rudolfina dorazil, ještě byl asi zrychlený hektickým přesunem po zeměkouli a po Praze. Na schodech na červeném koberci totiž rozevlátě vrávoral, takže byl rád, když se ocitl blízko hostesek v historických kostýmech, u nichž nalezl stabilitu.

Šafránková po dlouhé době na veřejnosti

Film oscarového režiséra Jiřího Menzela, který bude aspirovat na Zlatý glób v kategorii neanglicky mluvených filmů, si nenechaly ujít přední hvězdy českého filmového světa. Na červeném koberci u Rudolfina se tak objevili kromě režiséra Menzela s manželkou i Martin Huba (70), který si střihl ve filmu hlavní mužskou roli, jeho filmová partnerka Libuše Šafránková (60) s manželem Josefem Abrhámem (73) nebo Arnošt Goldflam (67).

Jak prozradil pro TV Nova Martin Huba, i ti viděli film úplně poprvé. "Z filmu jsem neviděl ani metr!" přiznal Martin Huba těsně před premiérou. Ani Arnošt Goldflam se premiéry nemohl dočkat, přestože sám přiznal, že jeho role v Donšajnech je velmi malá. "Mám tam snad nejmenší roli," řekl se smíchem TV Nova Arnošt Goldflam.  

I Jiří Menzel musel zodpovědět pár zvídavých otázek. A jak zněla odpověď na otázku, proč zrovna Martin Huba a Libuše Šafránková v hlavních rolích? „A znáte někoho lepšího, kdo by se na ty role hodil? Já tedy ne,“ konstatoval pro agenturu Herminapress sám režisér.

Olga film nestihla vůbec

Menzelova manželka Olga dorazila až na večírek po filmu. Prý nestíhala vlastní styling, nicméně z červenočerných šatů, v nichž se na afterparty nakonec objevila, všechny přecházel zrak.

Hosté slavní a ještě slavnější

Ani další české celebrity nemohly v Rudolfinu chybět. Na červeném koberci se objevila herečka Dana Morávková, kterou doprovázel syn, Tomáš Matonoha (42) s manželkou Lucií Benešovou (39), Sandra Nováková (31), Ljuba Krbová (55) nebo Jaromír Hanzlík (65).

Z hudebního světa na premiéru zavítal Božský Karel Gott (74), Václav Neckář (69) nebo Varhan Orchestrovič Bauer (44) s manželkou. Dále si Donšajny nenechaly ujít Miss World 2006 Taťána Kuchařová (25) nebo televizní moderátorka Petra Svoboda (30).

A komu to nejvíc slušelo? To se můžete posoudit sami v naší fotogalerii.

Fotogalerie
23 fotografií