Výzvu nakonec přijalo šest statečných: Moderátorka Eva Decastelo, herečka Miluše Bittnerová, zpěvačka Heidi Janků, zpěváci Ondřej Ruml a Jan Maxián a Muž roku 2009 Martin Zach. Pozvali jsme je do pražského Cafe Parisienne, kde se vrhli na šejkry, led, vodku, třešničky… A ukázali, co v nich je a leckdy i není.

Kovářovic kobyla…

Všechny tyhle tváře známe z večírků, a tak jsme předpokládali, že znalosti z  oblasti alkoholu, drinků a barmanství budou mít v malíku. Omyl! „Já vůbec nepiju,“ byla první odpověď Evy Decastelo, když dostala pozvání. A byla to pravda. Poté, co předvedla svůj long island ice tea, nikdo nevěřil. Se slovy „Já tam dám všechno a  od  každého něco“ vytvořila nápoj ve stylu kuchaře Jirky Babici. To Muž roku 2009 Martin Zach měl štěstí, že si vylosoval z rukou barmana Lukáše Kopeckého drink, který zná: „Tohle piju, takže to bude hračka.“

Ruce Heidi Janků sáhly po cosmopolitanu, který proslavil seriál Sex ve městě, a hned pátrala v paměti, co do něj jeho hvězdě Carrie barmani dávají. Nutno přiznat: Moc se nespletla.

Maxiánovo divadelní představení

Snad nejsnadnější volbu – mojito – si vytáhl člen kapely Nightwork Jan Maxián. Miluška Bittnerová neboli česká Marilyn Monroe na něj vrhala pohledy, že by si to s ním okamžitě vyměnila. Sama totiž bezradně stála nad mixérem s kartičkou nadepsanou jahodová margarita. „Nemám tušení, nevím, co s tím,“ hlásila herečka a její oči prosily barmana Lukáše o pomoc. Ten se však nedal.

Největší pohodu si nastavil zpěvák Ondřej Ruml, přišel, zamíchal, donesl porotě a usedl. „Myslím, že je to dost podobné originálu,“ chlubil se. A ostatní záviděli, obzvláště dámy.

Jak to probíhalo

Každý z účastníků koktejlové olympiády Blesku si vytáhl papírek s (pouze) názvem drinku, který má připravit. Ve druhém kole měl pak každý namíchat drink podle vlastní fantazie.

Jak pracovala porota

Porota hodnotila podobnost originálnímu koktejlu, jeho chuť, kreativitu a prezentaci drinku. Každému soutěžícímu udělila body, ty se následně sečetly a vítěz byl jednoznačný.

Ondřej Ruml

Na to, že je Ondřej pivař, zvládl svůj koktejl téměř na jedničku. Bez dlouhých debat, svádění okolí ařečí vystřihl svůj drink jako první. Stihl tak dámy okolo povzbuzovat i škádlit.

Vlastní koktejl - Tyrkysový sen

Barva zvláštní, chuť o dost lepší. Ondřej drink smíchal z pomerančového džusu, vodky a curaçaa.

Tequila sanrise podle Ondřeje: Tequila, Pomerančový džus, Grenadina a Led.

A tak to má být: Tequila – 4,5 cl, Pomerančový džus – 9 cl, Grenadina (sirup) – 1,5 cl.

Miluše Bittnerová 

Herečka se na utkání těšila nejvíc ze všech, nadšení ji opustilo v okamžiku, kdy do jejích rukou padla jahodová margarita. O tom, co je to za koktejl, neměla tušení. „Já piju jen bublinky a dobré víno. Tím končím.“ Co ale nedotáhla pravostí koktejlu, vylepšila dekorací sebe i drinku.

Vlastní koktejl - Ermy drink 

Moc starostí si s ním Miluška nedělala. Stačil jí sekt, vodka a jahoda.

Jahodová margarita podle Milušky: Grenadina, Tequila, Ledová tříšť, Pomerančový džus, Jahody.

A jak to má být: Tequila – 4 cl, Jahodový likér – 2 cl, Jahody – 4 ks, Pomerančová šťáva, Sůl, Led, Máta.

 Eva Decastelo

Totální neznalost alkoholu se na Evě podepsala, její drink totiž vyhrál. Byl jednoznačně nejhorší a alkoholu v něm bylo, že by to snad ani pořádný pijan neustál. Eva ovšem pojala celé klání jako show, takže když přišli do Cafe Parisienne nezvaní hosté, lákala je dovnitř s tím, že jim sama něco umíchá: „Kávu dnes nepodáváme, jen drinky.“ K jejímu velkému překvapení pak hosté raději odešli.

Vlastní koktejl -  Blesková Eva

Byl o poznání lepší než long island ice tea. Tedy, dal se pít. Tříšť, jahody a vodka byla snesitelná kombinace.

Long island ice tea podle Evy: Bacardi, Absolut vodka, Gin Beefeater, Coca Cola, Pomerančový džus, Třešeň.

A jak to má být: Cointreau – 1,5 cl, Gin – 1,5 cl, Rum světlý – 1,5 cl, Vodka – 1,5 cl, Tequila stříbrná – 1,5 cl,Citronová šťáva – 2,5 cl, Gomme sirup – 3 cl, Coca Cola – střik na dolití.

Martin Zach

Muž roku měl štěstí, míchal totiž koktejl, který je jeho oblíbený, a s malou asistencí barmana Lukáše a Evy Decastelo namíchal drink tak dokonale, že se porota dohadovala, který je vlastně jeho a který originál od barmana.

Vlastní koktejl - Ginger

Drink z vodky, třtinového cukru, zázvoru, tříště, limetky a zázvorové limonády měl zajímavou chuť a z vymyšlených receptů byl nejlepší.

Caipirinha podle Martina: Limeta, Třtinový cukr, Ledová tříšť, Cachaca.

A jak to má být: Cachaca – 5 cl, Půlka limetky, 2 čajové lžičky, cukru, Ledová tříšť.

Jan Maxián

Malá televizní barmanská show s moderátorem Honzou. Kdyby se chtěl stát barmanem, měl by jistě natřískáno. Moderoval a míchal s takovou láskou, až bylo mojito tak sladké, že ho nikdo nechtěl vypít do dna.

Vlastní koktejl - Krvavá laguna

Vznikla barevnou hrou modrého curaçaa, kostky ledu a rudé grenadiny.

Mojito podle Honzy: Limetky, Třtinový cukr, Máta, Rum, Mojito sirup, Ledová tříšť.

A jak to má být: Světlý rum – 4 cl, Soda, Limetka – 1 ks, Máta – 2 stonky, Třtinový cukr –2 až 3 čajové lžičky, Ledová tříšť.

Hehidi Janků

Zpěvačka na nic nečekala a hned se do všeho vrhala. S určitou nejistotou sahala po lahvích alkoholu a do šejkru odměřovala panáky. Její výsledný koktejl byl o pár panáků alkoholu silnější, ale vzhledově téměř k nerozeznání od originálu, který namíchal barman Lukáš.

Vlastní koktejl - Intim Uhříněves

Prosecco, brusinkový džus a třešeň. Poněkud trpký šok.

Cosmopolitan podle Heidi: Vodka, Cointreau, Brusinkový džus, Ledová tříšť Třešeň.

A jak to má být: Vodka citronová – 4 cl, Cointreau – 1,5 cl, Brusinkový džus – 3 cl, Ledové kostky, Půlka limetky, Třeše.

 

Fotogalerie
12 fotografií