Do společnosti nechodí, v divadle a ve filmech už nehraje. Občas ještě dabuje nebo natáčí pro rozhlas. Naši fotoreportéři však Jorgu Kotrbovou zastihli alespoň ve chvíli, kdy venčila svého psa. V Praze na Novém Městě, 28. května. Kotrbová se akorát vracela z procházky.

Od její nejslavnější role, Zlatovlásky, kde hrála po boku Petra Štěpánka, přitom uplynulo dlouhých 40 let. Není to však jediná postava, kterou se Kotrbová nesmazatelně zapsala do dějin české kinematografie.

Kachyňův objev i Kornova princezna

Kotrbová se objevila totiž třeba také v pohádce Honza málem králem (1976), tenkrát však zlaté lokny odložila a byla z ní černovlasá princezna, o kterou se ucházel Jiří Korn.

V televizi se však Kotrbová dokonce i svlékla, a to ve filmu Pátek není svátek (1979), kde si zahrála s Petrem Kostkou, Ninou Divíškovou, Natašou Gollovou, či Josefem Vinklářem.

Kotrbová přitom platila za jednu z hvězd 70. let. Hrát začala už ve 14 letech, kdy ji do role plaché školačky Lenky obsadil do filmu Trápení režisér Karel Kachyňa. Kotrbová nemusela dívku, co má ráda zvířata a spřátelí se s divokým koněm, tehdy ani příliš hrát. Sama snila o tom, že bude studovat veterinární lékařství. Jenže přednost nakonec dostalo DAMU a Kotrbová udělala jedině dobře.

Více o Kotrbové ve čtvrtečním Blesku
Autor: Archiv Blesku

Fotogalerie
5 fotografií