Herečka, která zazářila především v seriálech Taková normální rodinka, Nemocnice na kraji města nebo Ranč u Zelená sedmy, je už několik desítek let vášnivou kuřačkou. Zálibu v cigaretách jí nevzala ani dušnost, záchvaty silného kašle a sípání, které způsobuje dlouhodobé kouření. Štěpánková si stále s gustem zapálí i přes protesty doktorů.

Škodí si zdraví

Proto je herečka nerada, když ji někdo zvěční s cigaretou. „Když kouřím, tak, prosím, nefoťte,“ klade pokaždé fotografům na srdce a o kouření se rezolutně odmítá bavit. „To je moje věc,“ odpovídá.

Když jsme se tedy včera zeptali na hereččino partyzánské držení cigarety, odpověděla standardně: „Nezlobte se, tohle nebudu komentovat.“

Odpověď je ale zřejmá. Partyzánské kouření je méně nápadné než klasické. A herečka má vzhledem ke svému zdraví opravdu co skrývat.

Proč partyzáni kouřili do země?

Partyzáni nechtěli být spatřeni nepřítelem. Proto drželi cigaretu palcem a prostředníčkem směrem dolů a vyfukovali kouř do země. Stejně to dělají kuřáci, kteří se za svou lásku k cigaretám stydí a chtějí to alespoň trochu skrýt.

Zahrává si jako bratr Martin

Jana Štěpánková hazarduje se zdravím stejně jako její bratr a herec Martin Štěpánek (†63). Ten kouřil dvě krabičky denně, přestože trpěl rakovinou krku. Martin už je po smrti, zastřelil se, Jana se má ale stále ještě k světu a nemusí si takto krátit život. Ví to i její a Martinův bratr Petr Štěpánek (73), který se obává o sestřino zdraví.

Fotogalerie
9 fotografií