O jejím úmrtí informovala vnučka Jolana Peterská. Na svůj požehnaný věk byla spisovatelka pyšná. „Často se stane, že diktuju rodné číslo a u lékaře nebo na úřadu mě zarazí, že jsem se asi spletla, když říkám 17. Ale já se cítím dobře, pořád hodně čtu a luštím křížovky. Když se ohlédnu dozadu, měla jsem pěkný život,“ chlubila se Fan.

Smutná Štěpánková

„Jsem zdrcená. I když v poslední době moc nepsala. Odešel s ní kus jedné epochy. Doba virtuózních situačních komedií,“ uvedla herečka Jana Štěpánková, která v Takové normální rodince hrála starší sestru Pavlu.

Byla to také Vavřincová, která napsala první českou crazy komedii o potrhlé Evě. Tu na základě její knihy zfilmoval v roce 1939 Martin Frič s Natašou Gollovou a Oldřichem Novým.

Taková normální rodinka se na obrazovkách poprvé objevila v roce 1968 jako televizní komedie. Po bouřlivých ohlasech napsala Vavřincová pokračování, z něhož režisér Dudek udělal seriál s hvězdným obsazením: Dana Medřická, Zdeněk Řehoř, Jana Štěpánková, Eduard Cupák, Jaromír Hanzlík nebo Marie Rosůlková.

Herci zemřeli

Úspěch byl závratný a seriál se od té doby stále objevuje na televizních obrazovkách. A co víc, dočkal se i volného pokračování. Z toho, že ji televize oslovila, aby napsala pokračování Rodinky, se Vavřincová velice radovala. „Škoda že si nevzpomněli dřív. Aspoň o deset let. Většina herců z původního seriálu je teď už totiž pryč,“ litovala jen.

Film Rodinka v režii Dušana Kleina podle knihy Vavřincové v roce 2010 nakonec vznikl jako volné pokračování seriálu. „Bohužel v něm hrála z původního seriálu už jen Štěpánková, Kolářová a Hanzlík. Práce to s nimi byla ale skvělá. Milovali Rodinku a Vavřincovou,“ řekl Blesku včera Klein a dodal, že obdivoval Vavřincovou, jak psala úplně všechno na psacím stroji. Počítači opovrhovala.

„Mě ten internet nebaví. Připravím si stroj, pustím si k tomu nějakou krásnou hudbu na podbarvení a dám se do psaní,“ vysvětlovala. „Začala jsem psát hned, jak jsem se to naučila. Takže asi v osmi letech,“ vzpomínala Vavřincová. „Ve čtrnácti jsem napsala první román, o tři roky později mi ho vydali. Byla to taková romantika o hraběcí rodině,“ vzpomínala Vavřincová.

V Kleinově Rodince ze seriálu zbyli jen tři herci: Štěpánková, Kolářová a Hanzlík
Autor: archiv Blesku

Klein pokračoval v Rodince...

Režisér Dušan Klein (73) se dostal k natáčení pokračování Takové normální rodinky jako slepý k houslím. S Fan Vavřincovou (†95) si dokonce nepodal nikdy ani ruku.

„Vůbec jsme se neznali, nikdy jsem s ní ani nemluvil,“ řekl včera Blesku režisér.

Že by měl točit Rodinku, se dozvěděl měsíc před natáčením. „Byl jsem z toho v šoku. Prý se producent nějak nepohodl s režisérem a neměl nikoho, kdo by to natočil, tak jsem se rozhodl zachránit situaci,“ prozradil Blesku Klein.

Točil 2 týdny

Na natáčení šesti dílů po půl hodinách měl prý pouhých 14 dní, a nebyla tedy ani minuta, aby mohl pohovořit s Vavřincovou. „Ten její seriál jsem viděl, když jsem byl mladej. To už je dávno, a tak jsem si musel pustit alespoň z něj, abych zachoval stejné dekorace,“ vysvětloval. „Horší bylo, že většina herců zemřela. Štěpánková, Kolářová, Hanzlík už byli dopředu jasně daní, ty ostatní, abych vybral, nechali na mně,“ pokračoval Klein.

Do Rodinky tedy obsadil ještě Lucii Vondráčkovou nebo Terezu Kostkovou. „Zdálo se mi, že se tam hodí,“ podotkl režisér, jehož Rodinka byla natočena v roce 2010. „Teď o Vánocích ji bude vysílat TV Prima ve třech dnech po dvou dílech,“ prozradil ještě režisér.

Fotogalerie
13 fotografií