Jana Svítivá z Malenic se starala o Podskalského vilu v Malenicích a v posledních letech i o nemocnou Jiráskovou v Praze. Té také herečka odkázala všechno, včetně fenky francouzského buldočka Amálky.

Zmrazené účty

„Dědictví u notáře není ještě vyřešeno. A kdy bude, to nevím,“ říká Jindřich Gregorini, bývalý ředitel Divadla na Vinohradech, který herečce vedl účetnictví včetně daní. Účty Jiráskové jsou podle něj dosud zmrazeny a Svítivá tak musí nájem platit ze svého. Dosud zapečetěný byt proto také nemůže ani vyklidit.

Až notář vše vyřeší, univerzální dědičce připadne nejen vybavení bytu, ale patrně v něm bude i bydlet! Alespoň to vyplývá z vyjádření místostarosty Prahy 3 Matěje Stropnického.

„Předložil jsem žižkovské bytové komisi návrh, abychom na byt po Jiřině Jiráskové uzavřeli smlouvy s její dlouholetou opatrovnicí, která je podle mých informací i univerzální dědičkou,“ tvrdí mladý Stropnický.

„Mám od ní žádost o tento byt i potvrzení tří nájemníků z domu, že Jiřinu Jiráskovou pravidelně navštěvovala a pečovala o ni. Komise se ale rozhodla počkat na výsledek dědického řízení,“ dodává.

Shrábne všechno?

Univerzální dědička si prý dělá zálusk i na vilu v Malenicích, o kterou se Jirásková dělila napůl se synem Zdeňka Podskalského.

„Vím jistě, že Jiřina svou půlku vily odkázala malenické Janě,“ prohlašuje Gregorini a upřesňuje: „Podskalského syn si ale tu půlku chce od dědičky odkoupit, protože vilu postavil jeho dědeček.“

Jak se Blesk ale dozvěděl od dalšího zdroje, Jana Svítivá uvažuje o tom, že by ona naopak odkoupila půlku od Podskalského.

„Potom by to ale všechno prodala a dostala by balík. Myslím ale, že by to bylo velmi neetické. Zdeněk ten rodinný dům miluje. Jirásková mu měla svou půlku domu vrátit rovnou,“ míní zdroj Blesku.

Fotogalerie
6 fotografií