„Já už nekojím asi týden. Prostě to už nešlo. Quentin je totiž hroznej žrout a já už jsem to prostě nezvládala a nemohla mu dát tolik, kolik on chtěl. Takže po diskuzi s mým doktorem, jsme došli k tomu, že bude nejlepší to ukončit a dát Quentina na Sunar,“ vysvětluje Ornella, proč své děťátko už nekojí. Od kojení ji ale odradila ještě další věc. „Já jsem u toho plakala, protože jsem citlivá a docela mě to bolelo, takže já jsem ráda, že už tuhle etapu mám za sebou,“ rozpoutá asi u Ornella u »krvelačných« matek žhavou diskuzi. „Tato matka asi není moc chytrá,“ uzavírá celou debatu dětský pediatr.

Co na kojení říká odborník dětský pediatr?

„Názory na kojení se liší. Jednou se propaguje, aby se později zatracovalo na úkor umělé stravy. Obecně lze ale říci, že optimální doba pro kojení je kolem půl roku. Maminka totiž miminku předává mlékem spoustu důležitých obranných látek, které z umělé výživy není možné získat. Kojené dítě je pak mnohem méně náchylné k různým nemocím a virům a celkově má pro život mnohem pevnější základy. Pokud žena rodila císařským řezem, může se stát, že narkóza zpomalí tvorbu mléka. Rozhodně ale nezpůsobí, že by žena potom nemohla kojit nebo měla mléko méně kvalitní. Matka, která přestane kojit, protože dá přednost svému pohodlí před dítětem není asi moc chytrá,“ má jasno známý český pediatr z pražské nemocnice v Motole.

Video
Video se připravuje ...

Ornella měsíc po porodu na párty Markéta Reinischová, Ondřej Rybár

Jak dlouho kojily další české maminy?

Vlaďka Erbová (31), modelka - děti Viktorie (7), Markus (1)

„Obě děti jsem kojila jen dva měsíce. Ale nebylo to mé rozhodnutí. Bohužel jsem v obou případech přišla o mléko stresem a pak jsem to dost obrečela. Dokonce jsem měla i ten pocit, že když nekojím, jsem špatná matka. Kdyby ale bylo na mně, kojila bych minimálně půl roku, až rok. Jako kojící máma, jsem totiž byla šťastná.“

Kateřina Kristelová (33), moderátorka - dcera Claudia (2)

„Já jsem kojila asi měsíc, takže skoro vůbec. Po císařském řezu, jsem totiž měla nekvalitní mléko. Claudinka je tedy typické sunarové dítě a nevěřím těm pověrám, že nekojené děti jsou míň zdravé. Claudince budou tři roky a ani jednou za svůj život nemocná nebyla.

Eva Decastelo (34), moderátorka - děti Michal (3,5) a Zuzana (2)

„Obě děti jsem kojila do půl roku, protože jsem se vrátila do práce. Tím množstvím práce se mi ale zastavila mlékotvorba a mléko jsem přišla. Konzultovala jsem to ale s pediatričkou a ta mi řekla, že ten první půlrok je nejdůležitější. Vím, ale že některé mé kolegyně kojí i několik let a je mi trošku líto, že jsem to osobně nezvládla.“

Martina Gavriely (34), moderátorka - děti Jessica (11) a Antonio (9)

„Jessicu jsem kojila čtyři měsíce a Antonia dva. U obou jsem ale měla tak silné záněty v prsou, že jsem to doslova protrpěla v horečkách. Proto po konzultaci s lékařem, jsem si tabletu na ukončení laktace vzala už po dvou měsících. Jedinou nevýhodu, kterou mi to přineslo bylo, že při kojení se hubne a já tak poporodních 5 kilo s Antoniem »tahala« ještě rok.“

Simona Krainová(40), modelka - děti Max (2) a Bruno (6 měsíců)

„Druhorozeného syna Bruna jsem kojila 3 měsíce. Měla jsem v mléku zřejmě málo živin, proto mi doktor doporučil, abych začala s umělou výživou a podobné jsem to měla i u staršího syna. Max také nebyl kojený dlouho a přitom výborně prospívá.“

Kdo neví, kdy s kojením přestat?

Zpěvačka Magda Malá kojí téměř čtyřletou dceru!

Zpěvačka Magda Malá (45) je zastánkyní dlouhodobého kojení. Přesto, že její dceři Terezce táhne na čtyři roky, nemá problém ji nakrmit mateřským mlékem.

„Ať si každý říká, co chce. Já považuji za správné kojit mou dceru i ve třech letech a déle. Mně to dělá radost a jí to určitě prospěje,“ míní zpěvačka s tím, že je zastáncem toho, aby se dítěti vyhovělo. „Když kojení vyžaduje, nebudu bránit. Terezka se během toho uklidní, tak proč bych jí upírala přisát se k prsu,“ dodala Malá, která v tom není rozhodně sama.

Další ze zpěvaček Tereza Mátlová přestala kojit dceru Emilku měsíc před třetími narozeninami. Také Iva Kubelková kojila každou svou dceru dva roky. Nejzarputilejší zastánkyní kojení je ovšem partnerka fotografa Jana Saudka, novinářka Pavlína Hodková. Ta syna Matěje kojila dokonce do čtyř let!

Fotogalerie
12 fotografií