Na důvody, proč začala před sedmi lety trápit své tělo, si už Pavla Sudová nevzpomíná. „Řešila jsem různé osobní věci, zemřel mi kamarád, ale rozhodně jsem s tím nezačala proto, abych zhubla,“ vysvětluje Sudová.
Byly dny, kdy nesnědla ani sousto. Někdy vydržela nejíst čtyři dny a pak se „nasytila“ půlkou rajčete...

Kromě kilogramů ztratila i svého tehdejšího přítele. „Říká se, že u ženy jsou chutě k jídlu a k sexu propojeny. To se u mě projevilo. Nejedla jsem, nestála o sex, dotyky přítele mi vadily,“ popisuje Sudová, jak se na ní začala podepisovat anorexie. Následné deprese ji dohnaly na psychiatrii, kde jí lékaři diagnostikovali mentální anorexii.

Pokus o sebevraždu

Od té doby byla pro Pavlu po dlouhé měsíce jediným zdrojem energie umělá výživa. Kdykoli lékaři opustili její nemocniční pokoj, okamžitě začala cvičit, dělala dřepy a myslela jenom na jediné: Rychle zase zhubnout!

Krátce před Vánocemi 2005 se Pavla na revers dostala domů, kde se pokusila o sebevraždu. „Máma mi zachránila život. Ale tehdy jsem jí to zazlívala. Nechtěla jsem zpátky do nemocnice,“ přiznává Pavla, které se po návratu na nemocniční pokoj její stav nadále zhoršoval. Začala být na pokraji života a smrti. Váha jí klesla až na neuvěřitelných 34 kilo! Pavla mluvila z cesty, selhávala jí nejen psychika, ale i orgány - srdce fungovalo jen na 40 procent!

Náhlý zvrat

Až po několika měsících nastal konečně obrat v lepšímu, ve který už nikdo nedoufal. Vedle pokoje Pavlíny ležela těžce nemocná dívka Eva, která čekala na transplantaci plíce. „Měla vždycky hadičky v nose, dýchací přístroj v podpaží , ale vždycky měla dobrou náladu,“ vypráví modelka. „Jednou to na mě padlo a já si řekla: Tak ona má svoje dny sečtené, pravděpodobnost, že se dočká transplantace, je mizivá, a tak by chtěla žít! A já se tady zabíjím a mohla bych být zdravá. Zavolala jsem sestru a poprosila ji o jogurt. Nechtěla tomu věřit. Byli tam zvyklí, že si tajně strkám hroznové víno do ponožek,“ vzpomíná Sudová, pro kterou návrat do normálního nebyl vůbec lehký.

Trvalo ještě několik měsíců, než ji propustili z nemocnice. I po několika letech doplácí na následky anorexie: „Mám narušené nervy a občas trpím depresivními stavy, kdy chci být sama a nevycházím ven.“

Fotogalerie
3 fotografie