S moderátorem televizní soutěže Chcete být  milionářem měl Josef Zíma mnoho společného. Nejen spolupráci, ale především zdravotní sestru, která se o Čecha měla starat po převozu domů, to se ale bohužel nestalo...

Převoz nemožný

„Vladimíra měla ve čtvrtek, tedy den před smrtí, odvézt sanitka z Motola domů, aby skonal za přítomnosti nejbližších v prostředí, které miloval,“ řekl Blesku Zíma. „Vladimírův stav byl ale natolik vážný, že převoz už nebyl možný,“ dodal dojatě.

Když ho měla totiž ve čtvrtek sanitka převést do Klínce u Mníšku pod Brdy, jeho zdravotní stav se rapidně zhoršil.

Sám Zíma měl totiž zdravotnici, která se měla ujmout péče o Čecha. „Měl jsem bércový vřed a potřeboval jsem denně převazovat. Lékař mi doporučil organizaci sester, které za pacienty chodí denně domů. No a ta moje sestřička byla požádána Vladimírovou rodinou, aby se o něho doma starala do jeho posledních chvil,“ svěřil Zíma.

Zdrcená matka

Zpěvák také ví, že Čech zemřel ve spánku. Dozvěděl se to od nejmenší české herečky Aťky Janouškové (83), která propůjčila hlas Včelce Máje. Aťka je totiž velká kamarádka Vladimírovy matky, legendární moderátorky Hedy Čechové (84).

„Rodina je zarmoucena a Heda moc trpí. Vždyť byl tak mladý,“ řekla herečka Blesku. „Pro Hedu je to velká rána a utrpení, když přežila syna,“ dodává Zíma.

Poslední kapka

Maminka Heda, manželka Milada a tři děti čekaly doma a chtěly s ním strávit poslední hodiny života.  Čech byl ale opravdu hodně nemocen. Trpěl Lynchovým syndromem, při němž tělo napadá spousta nádorů. K tomu se přidala rakovina tlustého střeva, která už metastázovala. Potom následoval zápal plic a Čech byl počátkem tohoto měsíce převezen do Motola. „To byla poslední kapka,“ říká Zíma.

Bojoval statečně

„Když Vladimír v Divadle ABC moderoval moje osmdesátiny, byl už na tom velmi zle a po chemoterapiích. Ještě se ale držel a o nemoci nechtěl vůbec mluvit,“ komentuje Zíma.

Jeho slova potvrzuje i dramaturg Ivan Rössler, který psal pro Čecha narozeninový scénář. „Já nebyl jeho přítel, ani známý, takže mi vůbec nepřiznal, že má za sebou chemoterapie. S úsměvem mi řekl, že vlasy mu takhle ostříhala manželka a že je v té nejsenzačnější kondici,“ svěřil Blesku. Zarmoucená rodina se v pátek stáhla do ústraní a nekomunikovala.

Slavní vzpomínají na Vladimíra Čecha

 Martin Preiss (39),  herec který nahradil nejslavnějšího českého »milionáře«

„Vladimírova smrt mě velice zasáhla. Znali jsme se dávno předtím, než jsem ho střídal na obrazovce. Jezdili jsme spolu na vodu, bylo to někdy po mých studiích na DAMU. Pak jsem ho léta neviděl, až asi před měsícem a půl. Potkali jsme se v dabingovém studiu. Zaskočilo mě, jak vypadal nezdravě. Ale netušil jsem, jaký to vezme rychlý spád! Když jsem tu zprávu zaslechl, pomyslel jsem si, že má to trápení za sebou, že už má klid. Pro herectví, dabing a moderování je to velká ztráta.“

František Ringo Čech (69), herec, malíř a spisovatel

„Pojilo nás, že jsme měli stejné příjmení a oba sympatické rodiče. Vladimír byl velký slávista, volávali jsme si po zápasech i v noci. Byl fotbalovému klubu věrný jako málokdo. A taky to byl výtečný herec, který hrával i Krále Leara. Tak aby čtenáři nemysleli, že jen moderoval milionáře! Odešel velký člověk, je mi to moc líto.“

Fotogalerie
15 fotografií