"Co je a není pravda vám vždy ujasní VIP zprávy," tvrdila ve včerejší televizní relaci VIP Zprávy bulvární moderátorka Laďka Něrgešová. Spletla se. O tom, že je pravda někdy zrádným a relativním pojmem, se mohla přesvědčit při zveřejnění "šokující" zprávy o smrti jedné známé herecké osobnosti.

Cage: Zabil se o strom?!

Prima při nedostatku bulvárních témat odvysílala reportáž o tom, že se na internetu objevila smutná zvěst o smrti Nicolase Cage. Prý podlehl zraněním, které utrpěl při nehodě na švýcarské sjezdovce - na snowboardu měl narazit do stromu. Šlo o podvrh, upozornila televize.

Fanoušci amerického herce, který se objevil v hollywoodských trhácích jako Obchodník se smrtí nebo Skála, tak mohou zůstat v klidu. Cage se těší dobrému zdraví. 7. ledna navíc oslavil své 49. narozeniny - v britském Glastonbury mj. obědem a nákupy s manželkou Alice Kim, se kterou je od roku 2004. Vdovu z bývalé servírky naštěstí nedlouho po oslavě neudělal.

Kde se však skandální zpráva o tragédii vzala? Podle Primy na serveru Global Associated News. Jenže žádný takový neexistuje. A tak i Prima nakonec naletěla...

Něrgešová zemřela po pádu v Rakousku?!

Informace o Cageově nehodě totiž pochází ze "žertovné" internetové aplikace na stránkách fakewish.com, kde je možné jedním klikem snadno vygenerovat jakoukoli skandální zprávu o smrti některé z celebrit. Tzv. hoax.

Stačí třeba zadat jméno bulvární novinářky a příležitostné herečky Laďky Něrgešové a smutný příběh je na světě. Píše se 10. ledna 2013 a rok s nešťastnou třináctkou na konci nezačal pro Něrgešovou zrovna šťastně. Dnes ráno se v rakouském Kitzbühlu zřítila ze srázu a tragicky zahynula. Podle záhlaví zprávy o tom dnes opět informoval server Global Associated News... K informacím z internetu je zkrátka třeba přistupovat s obezřetností.

Smutná zpráva o tragické nehodě Laďky Něrgešové, "uveřejněná" na internetu
Autor: INT, Archiv Blesku

Celebrity, které také "pohřbili": Eddie Murphy, McCartney...

Během roku 2012 se po Twitteru a Facebooku rozšířila řada smutných, ale naštěstí smyšlených zpráv - zemřeli prý třeba Morgan Freeman, Paris Hilton, či Reese Witherspoon. A také komik Eddie Murphy, mimochodem stejně jako Cage na dovolené ve švýcarském lyžařském středisku Zermatt...

Záměrně šokující zprávy o smrti některé z celebrit však nejsou fenoménem, který se rozmohl až s příchodem sociálních sítí. Své o tom ví třeba Sir Paul McCartney, kterého fanoušci Beatles oplakávali poté, co v roce 1966 měl předčasně odejít do uměleckého nebe po automobilové nehodě.