„To je pravda. Moc stojím o to, aby Dáša v tom filmu hrála, a snad tomu tak bude. Už před časem dostala námět, líbil se jí a souhlasila,“ řekl Blesku Renč, který tráví vánoční svátky v Rakousku a tam už studuje literární scénář k filmu, který před pár dny dopsal Zdeněk Zelenka.

Dáša vypadá na 35

Ten Blesku svěřil, že jeho scénář bude nabízet role především hercům, ale, jak říká, objeví se tam i několik rolí pro herečky. „Ale pouze pro mladé,“ zdůrazňuje Zelenka.

S tím si Renč hlavu neláme. „Na kameře vypadá Dagmar na pětatřicet. Je fantastické, jak se o sebe stará,“ říká režisér, který obdivuje i Dášinu profesionalitu. Když zemřel Václav Havel (†75), Renč měl s Havlovou roztočenou Sanitku. „Dagmar byla vždycky připravena, což jsem čekal. Navíc ale měla dobrou náladu, nikdy na sobě nedávala znát vnitřní smutek. Ačkoli jsme krátce po exprezidentově smrti točili i tragické scény, kdy jí umíral filmový otec Ilja Racek, ona to zvládla s noblesou,“ říká s obdivem Renč.

Politika mrví lidi

A proč se rozhodl pro politický film? „Protože jsem nakoukl do politiky. Mňačkova kniha byla sice napsána v roce 1967, ale je stále aktuální. Její téma bych chtěl přenést do současnosti a ukázat, jak jedincům roste sebevědomí, když do politiky vstoupí,“ vysvětlil Renč. I Zelenka má z jeho nápadu radost

a 150 stránek literárního scénáře psal s gustem. „Je to skvělé téma a potom, s Filipem se mi náramně dobře spolupracuje,“ přiznal se Zelenka, který s Renčem dělal už Requiem pro panenku, Válku barev, Rebely i Hlídače č. 47.

Fotogalerie
10 fotografií