Runy má Žito obzvláště v oblibě. Ozdobil jimi jeden z plakátků, který umístil na svůj nový facebookový profil. Vedle textu "Přivedu na Vyšehrad svého krále." se vyjímá několika řádkový vzkaz psaný runovým písmem.

Není to ovšem žádná oduševnělá myšlenka tohoto již bývalého muzikanta, byť se pod ni neváhal podepsat a označit ji tak za vlastní. Přepis do latinky odhaluje pravdu, která je mnohem prostší. Jedná se totiž o úvodní slova Tolkienova Pána prstenů:

 

Tři prsteny pro krále elfů pod nebem,

Sedm vládcům trpaslíků v síních z kamene,

Devět mužům: každý je k smrti odsouzen,

Jeden pro Temného pána, jenž dlí na trůně

v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem.

Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže,

Jeden všechny přivede, do temnoty sváže

v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem.

Hrubka

Připomíná to podobné Landovo faux pas, které se mu povedlo při jeho předchozím projektu. Tehdy spolu s několika dalšími vyvolenými (např. šéfem Národní protidrogové centrály Komorousem) založil rytířský řád Ordo Lumen Templi. Název zněl mysticky a vznešeně, bohužel ale skrýval hrubou chybu. (Více čtěte v článku časopisu Reflex zde.)

44 nebo SS

Není také tajemstvím, že starověké runové písmo, bylo ve dvacátém století zneužito nacistickou propagandou. Pokud jste tedy pobouřeni tím, že vám "čtyřiačtyřicítka" na Landově oblečení připomíná nacistické logo SS, můžete být v klidu. Podle Žita označuje tento symbol jeho věk.

Fotogalerie
10 fotografií