Letos slavíte 50 let. Jaké podobu bude mít turné k tomuhle jubileu?

Koncerty budou dvouhodinové, polovinu písní odehrajeme se symfonickým orchestrem. Loni jsme si vyzkoušeli hrát se smyčcovou sekcí v zádech a mělo to obrovský ohlas. Chceme být orchestrem jakoby „zabalení“, nebudeme roztažení po celé scéně, protože se nám líbí, když hrajeme u sebe. Fanoušci se mohou těšit na skvělou aparaturu a osvětlení.

Plánujete přivést na pódium i nějaké hosty?

Padesátka je o nás. Nechci poslouchat, jak někdo jiný zpívá písničku někoho jiného a nemá z toho vůbec žádný pocit. To mě nebaví. Takže si výroční koncert užijeme v kruhu kapely.

Chystáte pro turné nějakou novinku?

Padesátka se ponese ve znamení písničky, kterou už mám složenou, ale ještě není natočená ani vydaná. Jmenuje se „My už jiní nebudeme“, a to je zásadní slogan našich koncertů k padesáti letům. Už od nás nic jiného nečekejte.

Petr Janda je mistr ve svém oboru!
Autor: KB

Co plánujete dále?

Příští rok kromě koncertů v Česku chystáme také hraní se symfonickým orchestrem na Slovensku. Rozhodně natočíme i novou desku.

Má dnes ještě smysl natáčet další alba?

O tomhle přemýšlím pořád a nemám v tom jasno. Digitální doba je nekompromisní, drzá a vleze všude. Virtuální svět žije vlastním životem a nejen hudební průmysl si s tím neví rady. Proto jsem váhal, jestli točit další desku. Nakonec do toho půjdeme, protože mám pocit, že se to má. Mladé kapely na studio nemají, točí si desky doma a podle toho to vypadá. Ale nakonec to nikomu nevadí, protože si pustí muziku z mobilu a tam nejsou leckdy některé nástroje ani slyšet. Naše fandovství, kdy jsme přistupovali k desce jako ke svátosti, je už pryč. Dnes si ani nemůžete být jisti, jestli hraje muzikant nebo počítač. Navíc nejsou uzavřená alba v módě, mladí chtějí jednotlivé písničky. Jako by říkali, že nechtějí celou knihu „Komu zvoní hrana“, ale jen šestnáctou kapitolu…

Uživí se v budoucnu hudebníci?

Dávám svým studentům na konzervatoři praktické rady, jak na to. Problém je, že se všechno dělá zadarmo. Nechal jsem si udělat soukromý průzkum, kolik lidí vydrží u muziky pět let po konzervatoři. Mám obavy, že to bude hodně malé číslo.

Olympic je legenda. Bylo přesto složité sehnat finanční zajištění? 

Je zlá doba, v atmosféře krize všichni šetří. I firmy. Jsme rádi, že máme Modrou pyramidu, sponzora, který svými aktivitami pomáhá nejen nám, ale i lidem. To je nám sympatické.

Olympic 50 let – Modrá pyramida Tour

Brno – 8. 11.

Ostrava – 10. 11.

Olomouc – 12. 11.

Pardubice – 16. 11.

Liberec – 20. 11.

České Budějovice – 27. 11.

Praha – 1. 12.

 

Více se dočtete zde…. http://www.modrapyramida.cz/financni-radce/12_01/