Dara Rolins si po dvou letech od smrtelné nehody, v pondělí přesně v 16.05 hodin, vyslechla rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2. A ten zní - vinna! Zpěvačka si od soudu odnesla tříletou podmínku za zabití z nedbalosti a zákaz řízení na tři roky. Za nehodu, kterou před dvěma lety způsobila jí ale přitom hrozilo až šest let vězení. Kdyby Dara během této tříleté lhůty podmínku porušila, půjde do vězení na 26 měsíců! Rolins se ale proti rozsudku odvolá.

Kromě soudních výloh musí navíc zpěvačka zaplatit odškodné rodině a veškeré náklady spojené s pohřbem oběti. To celkem vyjde Daru zhruba na 2 miliony korun. Odškodné 270 000 Kč totiž musí zaplatit vdově Rotreklové, 240 000 Kč každé z dvou dcer a stejnou částku 240 000 Kč vnučce Rotrekla. Jelikož ale motocyklista po nehodě strávil ještě nějaký čas ve Vojenské nemocnici, musí Rolins zaplatit i úhrady s tím spojené.

Video
Video se připravuje ...

Dara od soudu odešla s tříletou podmínkou Jan Jedlička

Už v polovině soudního líčení bylo zřejmé, že Rolins bude nejspíš odsouzena. Ač se její právník Vladyka snažil Daru obhájit proti důkazům, kterými disponoval JUDr. Friml, měl velmi malou šanci uspět. Zpěvačka slovenského původu, u soudu sundala tmavé brýle a bylo vidět, že ji celá situace velmi mrzí. Po celou dobu zoufale koukala na repliku celé nehody a ve chvíli kdy viděla, jak nejprve Rotrekl narazil do řidítek, čímž si zranil vnitřnosti, po té vylétl a zlomil si nohu o kapotu jejího auta a dopadl na zem, se zpěvačka zhroutila a začala plakat. Tehdy už nejspíš věděla, že rozsudek pro ni nedopadne dobře.

anketa
Autor: Blesk

Přestože Dara Rolins řekla několikrát, že ji smrt motocyklisty mrzí, soudkyně Daniela Reifová to nepovažovala za dostatečný projev viny. Proto po vynesení rozsudku pronesla: "Paní Dara Rolins nemusela trvat na své nevinně tak zatvrzeně. Mohla přiznat alespoň trochu viny a celé by to vypadalo jinak."

Bezprostředně po vynesení rozsudku bylo na Daře znát velké pohnutí. Už během celého stání jen těžko za velkými tmavými brýlemi kryla slzy. Jak se soud blížil ke konci, se všemi dalšími čtenými posudky ztrácela naději. Věděla, že se blíží rozsudek.

Během závěrečné řeči promluvil jak Dařin právní zástupce Vladyka, tak zástupce žalobkyně Friml. Samotná Dara na závěr líčení řekla: "Je mi to opravdu všechno moc líto. Není den, abych si na tu nehodu nevzpomněla. Ale zcela upřímně můžu říct, že se cítím nevinná".

Soud: Rolins jela v protisměru

Ze všech výpovědí vyplývalo, že Rolins jednoznačně vjela do protisměru a z nedbalosti tak srazila a následně usmrtila motocyklistu Rotrekla. Soudkyně také přesně tak rozhodla. Dara Rolins vjela do protisměru, čímž zavinila srážku s motocyklistou.

Fotogalerie
31 fotografií

Vdova se zhroutila

Dnešní (pondělí) stání začalo v 9.40 hodin a mělo jen jednu přestávku. Jediný, kdo podle informací Blesku.cz místnost opustil, byla vdova Olga Rotreklová, která ze soudní síně vyběhla uplakaná. Nemohla už dál poslouchat detailní výpověď soudního lékaře MUDr. Berana, který se snažil jejího manžela zachránit. Po krátké přestávce se všichni, včetně vdovy, vrátili do síně a soud opět pokračuje.

Zpěvačka se tvářila velmi unaveně. Byla z celého líčení zdrcená a nepřidalo jí ani to, že celou noc nespala. Obhájce Rotreklové Friml jí nedával navíc nic zadarmo a svými otázkami mířil na ta nejcitlivější místa. Dokonce po zpěvačce chtěl, aby dala ruku dozadu a mohl tak dokázat, že se s lahvičkou musela otočit dozadu k dceři, a proto do Rotrekla svým vozem najela.

Během líčení o celé události vypovídali také soudní znalci a opět byly přezkoumávány policejní zápisky.

Rotreklová nechápe, proč se Dara nepřizná

Dara odpovídala na otázky právního zástupce rodiny Rotreklových JUDr. Karla Frimla. Ty byly naprosto stejné jako u předchozích stání. Zpěvačka tedy znovu do detailu popisuje místo, čas, příčinu a další podrobnosti smrtelné nehody. Při výslechu byla velmi rozrušená, neboť se jí celá událost znovu vybavila.

K soudu dorazila i Olga Rotreklová s dcerou, které pro Blesk.cz uvedly, že si toto přelíčení přišly pouze vyslechnout. Soudu by sdělily své poznámky pouze v případě, kdyby byly by tázány. Obhájce rodiny Rotreklových k soudu přinesl nakreslené znalecké posudky, na nichž chce dokázat jasnou příčinu zavinění Rolins. Posudky prý ukazují, že Rolins musela motocyklistu zcela jasně vidět.

Stojím si za svým tvrzením, že Dara Rolins musela mého manžela v protisměru vidět. Pochopila bych, kdyby přiznala, že tu nehodu zavinila, ale naprosto nechápu proč vinu nechce přiznat, a to mě na tom rozčiluje nejvíce.“ svěřila se Rotreklová.

Dara se proti jejímu tvrzení ohradila. „Nechápu, že si paní Rotreklová neumí připustit možnost, že jsem opravdu nevinná. Že celá tragédie byla nehoda. Rovnou bez zamyšlení hodí celou vinu na mě," řekla smutně.

Dara před líčením opět čerpá síly na dovolené

Aby před soudním líčením nabrala síly a vyčistila si hlavu, strávila Dara poslední týden se svou manažerkou na dovolené na katamaránu ve Středozemním moři.

Blesku ale přiznala, že druhá polovina dovolené nestála za nic, protože musela neustále myslet na to, že ji po dvou letech znovu čeká výslech. Tragická nehoda, při níž zemřel motocyklista Jindřich Rotrekl, se jí tak přehrávala v hlavě pořád dokola.

"Je pro mě velmi drásající vracet se k tragickému momentu, který mě bude pronásledovat celý život," řekla Dara Blesk.cz, než vstoupila do soudní síně, a přiznala, že na dnešek vůbec nespala.

Průběh celé tragické události a soudních tahanic

11. červenci 2010 - Nehoda

Tragická nehoda se stala v pražské ulici V Šáreckém údolí. Motocyklista Jindřich Rotrekl se tudy vracel z rybaření ke své rodině. Na malé motorce, která prý nejede víc než 40 km za hodinu, se v zatáčce srazil s protijedoucím autem, které řídila Dara, když se snažil vyhnout prasklině na vozovce. Řidič malého motocyklu podle policie utrpěl při střetu zranění, kterým přibližně po třech hodinách v nemocnici podlehl. Obžaloba zpěvačku viní, že nedostatečně sledovala situaci na silnici, a tudíž se dopustila usmrcení z nedbalosti. Těsně před srážkou totiž podávala láhev s čajem své tříleté dceři.

2. listopadu 2010 – První soud

Státní zástupkyně dala Daře zapravdu a pro nedostatek důkazů bylo trestní stíhání zrušeno. "Moc se mi ulevilo, ale tím nechci říct, že necítím bolest, jaká postihla rodinu pana Rotrekla," uvedla Dara Rolins po zastavení stíhání.

18. ledna 2012 – První setkání s Rotreklovou

První soud a také první setkání zpěvačky s manželkou zesnulého Olgou Rotreklovou. Rozsudek nad Darou Rolins nebyl vynesen a soudní řízení se dál odročuje. Pokračovat bude v 14. březnu 2011. K nepříjemné situaci se chce postavit čelem, i když jí stále hrozí až šest let za mřížemi.

14. března 2012 – Dara se k soudu nedostavila

U soudu vypovídali policisté, kteří byli přivolaní k nehodě, a další znalci. Rolins se ještě v lednu z jednání omluvila, že je na dovolené na Bali. Soud byl odročen na 16. května.

11. května 2012 – Soud odročen

Dara uspěla se svojí stížností na podjatost soudkyně Zuzany Zápalkové. Zápalková jednoho ze znalců například ještě před výslechem označila za nesympatického a nedůvěryhodného.

31. května 2012 – Soud znovu odročen

Proces se zpěvačkou měl pokračovat v polovině května, ale po námitce právníka odvolali soudkyni Zuzanu Zápalkovou, která podle nich jednala zaujatě. Po jejím odvolání tedy začíná zcela nový proces. Všechny úkony, které soudkyně Zápalková udělala, jsou totiž nepoužitelné.

9. července 2012 – Nový soud s novou soudkyní

Obvodní soud pro Prahu 2 se v pondělí vrátil k případu dva roky staré dopravní nehody zpěvačky Dary Dolina. Kauzu bude projednávat nová soudkyně Daniela Reifová.