U rake s ostatky herečky Adamové (†87) držela v Divadle ABC čestnou stráž Dagmar Havlová, a to i přes to, že má stále ruku v sádře. Před 15 lety předávala kolegyni cenu TýTý, teď jí vzdala poslední hold. Spolu s Havlovou se však přišly rozloučit i další herecké hvězdy - třeba Simona Stašová, Václav Postránecký nebo Lubomír Lipský.

„Snažil jsem se nechvět. Stálo to velkou námahu, Jarka si tohle přece ale zasloužila. A tak jsem to musel dokázat,“ řekl Blesku Lipský.

Emocím se v divadle neubránil nikdo

Lidé v hledišti se smáli, plakali, tleskali vstoje i naslouchali s napětím. Jaroslava, kterou všichni čeští herci nazývají »mistrná herečka«, totiž na jevišti i po smrti excelovala.

Diskutovala s Janem Werichem, zpívala jeho Život je jen náhoda a zdůrazňovala, že: Bez lásky štěstí není. A to všechno svým podmanivým, razantním a nezaměnitelným hlasem. Šlo prostě o poslední mistrné představení Adamové, které Divadlo ABC patřilo v pondělí především. Emocím se v hledišti neubránila rodina, herečtí kolegové ani čestná stráž.

„Paní Adamová mě a ostatní učila v ročníku. Moc jí za všechno děkujeme. Já se s ní ale neloučím, ona je tady stále s náma, stále nás učí,“ řekla Simona a vyjmenovala všechny spolužáky, kteří jsou Adamové vděční, jak je učila přičichnout k vrcholnému herectví.

Na závěr pak zazněla Adamové nejoblíbenější píseň od Edith Piaf, kterou milovala, Non, je ne regrette rien. Tedy Ne, ničeho nelituji. A to bylo heslo, kterého se Adamová držela celý život.

Faux pas v krematoriu: Narychlo měnili jméno

Po monstrózní rozlučce v divadle však přišla do krematoria ve Strašnicích jen hereččina rodina a z herců Stanislav Zindulka a Marcel Vašinka. A stalo se tam ještě jedno faux pas. Vedle rakve Adamové bylo na desce nejdřív napsáno příjmení Albertová.

Když to hereččina rodina viděla, požádala o změnu. „Naše máma je sice Albertová po tátovi, ale lidé ji znali jako Adamovou.“ A tak se ještě před zahájením obřadu desky vyměňovaly.

Fotogalerie
10 fotografií