Dnes v půl třetí se příbuzní a přátelé napsoledy rozloučili se sochařem Josefem Nálepou (†75). Umělec, který vytvořil bustu třeba Karlu Gottovi, Petru Hapkovi nebo Jiřině Bohdalové, zemřel 13. června na mozkovou příhodu.

Karel Gott, který dostal od Nálepy svou bustu před dvěma lety k sedmdesátinám, se omluvil, protože měl již dlouho dopředu domluvenou pracovní schůzku s Lucií Bílou.

Na hřbitov se ale i tak přišlo se zesnulým sochařem rozloučit tolik lidí, že se vůbec nevešli do obřadní síně a museli stát venku. Mezi nimi například i Petr Hapka s mladičkou přítelkyní Kateřinou. „Pepa mi nedávno udělal bustu, měl jsem z ní velkou radost. Je mi moc líto, že umřel,“ řekl Blesku hudební skladatel. Viditelně pohubl. „Říká mi to víc lidí. Nevím, doufám, že to není něco vážného, aby nebyl nějaký další pohřeb,“ staral se Hapka.

Taky Jiřinu Bohdalovou slavný sochař portrétoval, a tak se herečka přišla poklonit před rakev. Nechyběli manželé Vlasta a Saša Hemalovi, operní pěvec Vratislav Kříž, jehož hlas zazněl při obřadu ze záznamu, a řada výtvarníků. A pozor – taky sportovců. Nálepa byl totiž vášnivý lyžař, a to nejen horský, ale dokonce i vodní. Byl dokonce trenérem našeho reprezentanta Jaroslava Stehna. Nálepa taky patřil k průkopníkům rogalového létání u nás. I na to zavzpomínala ve smuteční řeči spisovatelka Slávka Kopecká.

Fotogalerie
12 fotografií