Emanuele, proč odjíždíš do Itálie?

Budeme tam tři týdny natáčet nové díly, které pod názvem S Italem v Itálii ještě před prázdninami odvysílá FTV Prima. Začínáme v Lago di Garda a končíme na mé rodné Elbě. Navštívíme okolo deseti podniků, které vlastní moji přátelé. A nebudou to jen restaurace, ale i farmy nebo vinice.

To byl tvůj nápad natočit pokračování v Itálii?

Ano, a pak jsme to s producentem dali dohromady.

Jsi na Elbě, kde jsi se narodil, slavný?

Hodně lidí ví, že mám tady v Čechách restauraci a svůj televizní pořad. Ale víc mě lidi poznávají v Čechách. Hodně se se mnou chtějí vyfotit nebo se zeptají na recept.

Ve svém pořadu jsi uvařil okolo dvou stovek receptů. Máš ještě lidem co nabídnout?

Samozřejmě, je toho ještě dost. Hodně surovin tady není, hodně druhů zeleniny, třeba divoká brokolice nebo různé druhy salátů.

Tvoje rodina - manželka Jana a syn Giacomo - zůstávají v Čechách?

Ne, setkáme se v Itálii a po skončení natáčení si chceme udělat pár dní volna. Už dlouho jsme nikde nebyli. A všichni si potřebujeme odpočinout, v poslední době toho na nás bylo moc.

Narážíš tím na nemoc (nádor v prsu - pozn. red.) své manželky Jany?

Ano, bylo to těžké období. Doufejme, že už se to nevrátí. Naštěstí je moje žena  silná, a tak to zvládala mnohem lépe než já. Ta nemoc nás hodně sblížila a jsem rád, že už je to nejhorší je za námi.

Chtěl bys ještě druhé dítě?

Byly doby, kdy jsem ho moc chtěl. Ale pak přišlo hodně práce a ta nemoc, takže uvidíme, jak vše dopadne. Vzhledem k tomu, že Jana teď podstupuje hormonální léčbu, tak uvidíme. Ale kdyby to šlo, oba bychom byli moc šťastní.

Kdo u vás doma vaří?

Já, ale ne moc často. Hodně chodíme do naší restaurace Da Emanuel nebo ke známým. A ještě mám pár vyhlédnutých podniků, které bych chtěl navštívit.

Tvoje oblíbené jídlo?

Spagetti s mořským ježkem. A rád si dám sushi. Ale jen v Brně, tam ho v jedné  restauraci dělají nejlepší.

Jíš českou kuchyni?

Jen v zimě a pivo si dávám na spaní. Stačí malé a spím jak dítě.

Máš nějaký kuchařský vzor?

Ano, italského kuchaře Pietra Angelini. Sám už nevaří, stará se o hotelovou síť.

A tvoje konkurence. Zdeněk Pohlreich?

Můžeme rovnou mluvit sprostě (smích). Myslím, že je to velmi oblíbený kuchař v ČR.

Jiří Babica?

Všechno dokáže nahradit.

Jamie Oliver?

Kluk, který dokázal Anglii přiblížit jídlo, což muselo být těžké.

Fotogalerie
3 fotografie