Danovo pracovní tempo bylo vražedné, jeho životospráva mizerná. Tenkrát už jde ale o život. Když Daniela Hůlku odvezli v polovině dubna na jednotku intenzivní péče v Nemocnici Na Bulovce, bylo to »o fous«. „Už jsem se viděl mrtvý,“ svěřil se tehdy zpěvák.

Akutní zánět slinivky břišní je zákeřná nemoc, na jejíž následky umírá mnoho lidí. Dan před převozem do nemocnice 6x omdlel, byl tak slabý, že neudržel ani sklenici vody. Operace se naštěstí zdařila, ale podmínkou propuštění byla přísná, zřejmě doživotní dieta. Jinými slovy: Konec s alkoholem, cigaretami a bezstarostným způsobem života.

Ztratil smysl života?

Reportéři Blesku pořídili před několika dny unikátní snímky Hůlky na balkoně jeho vily v Jevanech. Zpěvák na nich kouří a láhev vína má stále na dosah. Dan, který je nejpopulárnějším českým muzikálovým zpěvákem, si žil vždy tak, jako by mu bylo jeho zdraví ukradené. „Někdy mi připadá, že Dan ztratil smysl života. Žije tak, jako by měl být každý den jeho poslední,“ říká zdroj ze zpěvákova okolí.

Dan žije už dlouho sám, krachlo mu několik vztahů a manželství. Žije jen s pejskem, kokršpanělkou Kačenkou, kterou našel loni v prosinci v příkopě.

Co je to syndrom vyhoření

Jde o velmi závažný jev, často postihující slavné úspěšné lidi. Vyskytuje se zvláště u profesí, jejichž důleživou součástí je práce s lidmi a závislost na jejich hodnocení. Klíčovou složkou syndromu je citová vyčerpanost a často i celková únava vycházejí z chronického stresu.

Příznaky: Deprese, poruchy paměti a soustředění, noční děsy, tělesné potíže (trávicí trakt, dýchací soustava, sexualita…), nespokojenost, neschopnost uvolnit se, sklony k návyku na alkohol, tabák, drogy...

Poslední fáze: Poruchy v mezilidských vztazích, pocit, že »něco uděláno být musí«, mizí a nahrazuje ho opačný pocit – že se nemusí nic.

Rozhovor s osobním lékařem Daniela Hůlky

Tento týden byl Daniel Hůlka vyfotografovaný, jak kouří a pije. Vy jste mu to povolil?

„To v žádném případě. On byl někde na večírku?“

Fotografové ho tak přistihli na terase jeho domu. Může mu kouření a pití ublížit?

„Jestli bude pít, může zemřít. Zánět slinivky je nemoc, na kterou se umírá.“

Takže už bude muset abstinovat a zdržet se cigaret celý život?

„Kouření je všeobecně zdraví škodlivé, ale na jeho nemoc zase až takový vliv nemá. Horší je to s alkoholem. Toho by se měl vyvarovat, jinak by to mohl být jeho konec.“

 

Fotogalerie
13 fotografií

Nemoci a úrazy milovníka života

Únor 2009 – Hůlka si nešťastnou náhodou rozřízl ruku při generálce na připravovaný muzikál.

Červen 2009 – Na zpěváka skočil velký pes. Hůlka upadl na vrata, pohnul si s páteří a způsobil si otřes mozku.

Říjen 2009 – Návštěva psychiatrické léčebny. Hůlka se zhroutil kvůli pracovní vytíženosti

Listopad 2010 – Při pokusu o chycení klíčů spadl Hůlka z balkonu svého jevanského domu. Přepadl přes zábradlí a z prvního patra spadl na zem. Po pádu si zlomil lopatku a narazil žebra.

Leden 2010 – Během zkoušky zpěvák doplatil na svou výšku a náročnost choreografie. Odnesla to zablokovaná páteř a skřípnutý nerv.

Květen 2011 – Podle doktorů se jednalo o možnou žaludeční koliku. Nakonec nejspíš šlo o obyčejnou otravu jídlem. Hůlka si dal zkaženou rybu.

Leden 2012 – V jevanské hospodě se Hůlka zastával ženy, kterou obtěžoval místní opilec. Zpěvák si to s násoskou vyřídil a přitom přišel o zub.

Duben 2012 – Po několikadenních bolestech a upadnutí do bezvědomní byl Hůlka hospitalizován v Nemocnici Na Bulovce. Na JIP lékaři bojovali s jeho akutním zánětem slinivky.