"Beránku náš, na nebesích, stůj při nás, až přijde," zpívá v refrénů písně Půlnoční Václav Neckář, při kterém v minulém roce stáli všichni svatí. I po mrtvici se mu totiž podařil velký profesionální návrat a se skupinou Umakart v zádech nazpíval hit, který se stal (minimálně) rádiovým symbolem loňských Vánoc.

Skladba z filmu Alois Nebel "Půlnoční" se prostě povedla. Všimli si toho i členové Akademie populární hudby, rozdělující každoročně prestižní ocenění, zlaté Anděly. Neckář si tak připsal hned dvě sošky za nejlepší píseň i nejlepší klip. Sladkou odměnou mu však byl i polibek od další české hudební legendy, Marie Rottrové.

"Mařenka říkala, že by si muzikanti měli psát své písně sami. Za celý život jsem žádnou nesložil, ale děkuji, že mi moji kamarádi jednu moc krásnou věnovali," pronesl dojatý Neckář.

Video
Video se připravuje ...

Václav Neckář - Půlnoční (oficiální videoklip) Youtube.com

Sladký polibek pro vítěze: Václav Neckář a Marie Rottrová
Autor: Blesk - Pavel Machan, David Malík, Jan Tůma

Kromě Neckáře zazářili i další. Především Klus

Neckář se stal hlavní hvězdou dynamické show, ale nikoli jedinou. Moderátorskou roli zvládla možná až překvapivě dobře zpěvačka Marta Jandová.

Mezi dalšími oceněnými interprety pak vyčníval mladý písničkář Tomáš Klus, který pobral ceny za nejlepšího zpěváka i nejlepší album.

V tradičním vítězném projevu poděkoval i své mamince - nebylo to ostatně poprvé, co umělci vzpomenuli během večera svátek MDŽ, který na druhý březnový čtvrtek připadal.

Společně se svým kolegou Jiřím Kučerovským, který Kluse doprovází při většině koncertů, pak mohl slavit talentovaný zpěvák také úspěch svého nového alba Racek. A při opakovaném návratu na pódium se rozpomenout, jak stejnou akci loni sám uváděl - tehdy po boku někdejší přítelkyně Ewy Farné.

Anna K zazpívala o slzách, cenu jí ale vyfoukla Dusilová

Další dojemný moment přišel s vyhlášením zpěvačky roku. Vedle Tonyi Graves vystoupila se svou Písní o slzách i Anna K, která v uplynulém roce překonala rakovinu.

"Tahle píseň vznikla v době, kdy jsem procházela těžkou životní zkouškou, a proto je pro mne velmi, velmi osobní," řekla zpěvačka již dříve o kousku, který pro ní složil Robert Kodym.

Anna zaujala písní i příběhem, členové Akademie populární hudby, kteří o cenách rozhodují, však pro tento rok zvolili jako zpěvačku číslo jedna její kolegyni Lenku Dusilovou. Ta si pro Anděla došla tak, jak ji příliš nevídáme - v dlouhé černé róbě.

Chytrá horákyně Jandová

Na potomka můžou být pyšní nejen u Klusů a Dusilů, ale i o dům dál, v rodině frontmana známé skupiny Olympic, která shodou okolností letos oslaví 50 let od založení.

Petr Janda se dokonce s dcerou sešel na pódiu, když ho Marta, napůl obutá, napůl zutá, skoro jako chytrá horákyně ve známé pohádce, prosila, aby Olympici na slavnostním večeru předvedli také něco ze svého hudebního umění.

Kromě tohoto, ale i řady jiných hudebních čísel, se ozdobou večera stala právě Jandová. A to nejen na pohled. Zvolila sice poněkud živelnější způsob vystupování a odvážné modely, ale svou bezprostředností dala zapomenout na nedávný moderátorský neúspěch pěvecké kolegyně Lucie Bílé při Českých lvech.

Fotogalerie
19 fotografií

Andělé lepší než Čeští lvi

Předávání hudebních Andělů víkendový ceremoniál filmových Lvů překonalo po více stránkách. A nejen proto, že Vachlerova kombinace rádoby alternativní scény, Lucie Bílé a vegetariánského rautu skřípala, jak dlouhá léta nenamazané dveře.

Andělé působili opečovávanějším, "vymazlenějším" dojmem. A v závěru dokonce gradovali. Poslední slovo při nich totiž patřilo opět Václavu Neckářovi, uvedenému do hudební síně slávy.

"Nejsem na dlouhé proslovy. Chtěl bych poděkovat Akademii a fanouškům, kteří mi čtyřicet let drží palce," pronesl a vzpomněl i na nemocného kamaráda, textaře a spoluzakladatele Golden Kids Zdeňka Rytíře. Dočkáme se i v příštím roce, či při podobných akcích, takové dávky emocí?

Přehled letošních vítězů hudebních cen Anděl

Zpěvák roku ... Tomáš Klus

Zpěvačka roku ... Lenka Dusilová

Skupina roku ... Mandrage

Objev roku ... Goodfellas

Album roku ... Tomáš Klus - Racek

Skladba roku ... Václav Neckář & Umakart - Půlnoční

Videoklip roku ... Václav Neckář & Umakart - Půlnoční