Jak to všechno začalo? Vraťme se do roku 1946, do Slatiňan u Chrudimi na úpatí Železných hor. Je krátce po válce a Jiří Vondráček, skvělý muzikant a varhaník, učí devítiletou Zdenu Boudovou na piano. Záhy si ale začne všímat i její maminky Blaženy. Ta sice má manžela, jenže lásce se poručit nedá...

Rozvod a následnou svatbu výrazně urychluje miminko, které na svět přichází 24. června 1947. Krásná holčička dostává jméno Helena Vondráčková. „Já vlastně byla první, kdo Helenu viděl, když ji maminka přinesla z porodnice,“ vzpomínala Zdena Boudová, která sice po rozvodu zůstala s tatínkem – farmaceutem, ale blízko měla také maminku a její novou rodinu.

Hledali se nové talenty

O čtyři roky později se manželům 7. ledna 1951 narodí syn, kterému dají jméno Jiří. Základ rodinné dynastie byl položen. Pohoda ve Slatiňanech Ve Slatiňanech panovala poklidná atmosféra. Maminka byla v domácnosti a tatínek Jiří pracoval jako vedoucí zásobování. Rodiče dávali dětem dobré hudební základy, Helena trávila hodiny u klavíru a kytary. Měla nejen talent, ale i trpělivost a píli.

„Táta jel v roce 1964 do Prahy a přivezl mi odtamtud přihlášku do pěvecké soutěže Hledáme nové talenty. Nechtělo se mi tam, ale nakonec jsem odjela i s celou třídou, která mě doprovázela,“ vzpomínala Helena, které tehdy bylo 17 let. Klání v dubnu vyhrála o jeden bod nad Viktorem Sodomou a už v září nahrála hit Červená řeka. Všichni jí věštili velkou budoucnost, nicméně ještě rok studovala gymnázium, kde o rok později maturovala.

Helena: Megahvězda

Z Heleny se rychle stala megahvězda. Stala se jednou ze zpěvaček slavného Golden Kids, už v roce 1965 vyhrála Zlatého slavíka. Zahrála si společně s Václavem Neckářem v pohádce Šíleně smutná princezna. Koncertovala v Československu i zahraničí – a nejen tom socialistickém. Muži ji obdivovali, těch vyvolených ale bylo jen pár.

Lásku prožila s textařem Zdeňkem Rytířem, k oltáři ji ovšem odvedl někdo jiný. V roce 1977 se seznámila v německém pořadu s baskytaristou Hellmutem Sickelem. „Byla to láska na první pohled,“ přiznala později. Vdala se za něj 29. dubna 1983 ve Strážnici, rozvedli se po 18 letech v roce 2001.

Jiří: Muž v pozadí

Zatímco sestra zářila, absolvent DAMU Jiří zůstal tak trochu v jejím stínu. Nebo spíše v pozadí. Hrál v několika kapelách (Marsyas, Bacily), spolupracoval s Lenkou Filipovou, Jitkou Zelenkovou, Karlem Zichem… V roce 1977 se oženil s textařkou Hanou Sorrosovou, studentkou Filozofické fakulty, a po tříletém manželství se jim 8. března 1980 narodila dcera Lucie. O čtyři roky později jí pak pořídili bráchu Davida. (Ten se zatím showbyznysu spíše vyhýbá, s Lucií nazpíval jen jednu písničku na její desku Dárek. A také za ni občas přebírá ceny a děkuje fanouškům...)

Lucie měla po kom zdědit talent a navíc se nebála. Před kameru se poprvé postavila v devíti letech. Ve dvanácti už moderovala pořad pro děti Marmeláda. Občas vystupovala v hudebních číslech i se svou slavnou tetou. Jiří Vondráček s manželkou Hankou tak postupně začali psát texty nejen pro sestru Helenu, ale i pro dceru Lucii. Pro tu ostatně píší a skládají dodnes.

S Michalem přišel zákon...

Jaké panovaly v rodině Vondráčků vztahy? Slovem vřelé by je asi neoznačil nikdo ze zúčastněných, nicméně všichni dokázali stát při sobě. V roce 2000 se ale na scéně objevuje Martin Michal – Helena se do o 12 let mladšího muže zamilovala při fotbalovém utkání Amfory.

A v rodině nastal poprask. Bratrovi Jiřímu se podnikatel pranic nelíbil a lásku své sestře rozmlouval. Nejdříve v soukromí, pak i na veřejnosti. „Jsem dospělý člověk, abych si rozhodla, s kým budu žít,“ prohlásila Helena. Martina Michala si vzala v únoru 2003. Muž jejího srdce se poté před útoky z rodiny začal bránit soudně. Chtěl chránit sebe i svou lásku.

Rozhádané sourozence se snažil dát dohromady i Jiří Vondráček senior. Když se Helena soudila s bývalou kamarádkou Martou Kubišovou o 1,3 milionu za zrušené turné, mimo jiné jí v dopise napsal: „Kvůli své lásce nemůžeš a nesmíš ubližovat jiným.“ Pokud tím chtěl dospět k rodinnému smíru, moc se mu to nepovedlo. Následovalo další obviňování, kdo je kým ovlivňován.

První podání ruky

První a zatím poslední setkání po dlouhých letech se odehrálo loni 20. prosince na Olšanských hřbitovech při pohřbu tatínka Jiřího, který zemřel v pražské nemocnici na Vinohradech. Tam byl delší dobu hospitalizován po zlomenině krčku. Helena dorazila bez svého manžela, rozhádaní sourozenci na obřadu seděli na opačných stranách síně, po skončení se ale stiskem ruky rozloučili. Bylo to první vstřícné gesto po dlouhých letech.

Nyní to působí jako sci-fi, ale třeba se jednou dočkáme velkého smíření. Stylové by to bylo třeba společným koncertem Heleny Vondráčkové a její neteře Lucie, přičemž kapelu v pozadí by vedl Jiří Vondráček. V ideálním světě by to navíc celé organizoval do rodiny přijatý Martin Michal.

Fotogalerie
4 fotografie