Zpočátku se přitom schylovalo k napjaté situaci. Helena Vondráčková se sestrou Zdenou přistoupila k hloučku, který v čekárně nové obřadní síně na pražských Olšanských hřbitovech kondoloval Jiřímu, ten však jejich přítomnost nebral na vědomí. Dokonce se otočil zády. Mrazivou situaci zachránila Zdena, která za ním vyrazila se slovy: „Jirko, vždyť já jsem ti ani nepodala ruku.“ „My si přeci v rodině ruce nepodáváme,“ reagoval Jiří a zdvořilostně si k sestrám stoupl.

Asi tři minuty pak spolu hovořili – omezili se však na technické záležitosti okolo pohřbu. „Nevnímala jsem to tak, jak to vypadalo. Už v dnech před pohřbem jsme spolu normálně mluvili, domlouvali se na hudbě,“ říká Vondráčková. Na obřadu však seděli na opačných stranách síně a po skončení se jen krátkým stiskem ruky rozloučili.

Hrály písně jeho potomků

Pohřeb začal v jednu hodinu po poledni. Katafalku s rakví vévodil věnec od Vondráčkovy vnučky Lucie s věnováním »Milovanému dědečkovi Lucie, Tomáš a Matyáš«, tedy i od jejího manžela a novorozeného syna, před katafalkem potom věnce od Heleny, Zdeny, Jiřího a Vondráčkovy partnerky Libuše.

Půlhodinový obřad se skládal z kratičkého proslovu řečnice, podle níž Jiří Vondráček miloval všechny své děti – i ty, které »sešly z cesty« – a šesti písní ze záznamu. První otci zazpíval Jiří, po něm Lucie a následoval duet Heleny s Eduardem Hakenem Lásko, bože lásko, o který tatínek Helenu už v nemocnici požádal. Pak ještě dvě písně vnučky Lucie a nakonec rakev zmizela za oponou při sklatbě Ave Maria v podání Heleny Vondráčkové.

Ve čtvrtek se rodina sejde znovu. To za Vondráčka proběhne zádušní mše v kostele ve Slatiňanech, které se chtějí Helena, Zdena i Jiří zúčastnit. Po ní bude Vondráček senior uložen do rodinného hrobu k manželce a mamince všech tří sourozenců Blažence.

Fotogalerie
16 fotografií