Jana s těžkou nemocí bojuje půl roku a dle jejích slov není léčbě konec. "Mám za sebou šest chemoterapií a ve čtvrtek se podrobím operativnímu zákroku, který rozhodne o další léčbě," svěřila se Blesku Jana, které sílu k boji se zákeřnou nemocí dává manžel, syn a kamarádky. "Chtěla bych moc poděkovat své sestře Heleně a kamarádkám, které se o mě skvěle starají a jsou mi neustále k dispozici," říká Ridiho manželka, která shodou okolností v době, kdy měla radost z nově otevřeného obchodu s italským oblečením v Havelské ulici, se dozvěděla o nemoci.

I přes vyčerpávající léčbu se snažila nezanedbávat svou práci, která jí tolik těší. Radost jí vždy udělalo, když jí navštívily kamarádky a jednou z nich je i modelka Andrea Verešová, s kterou se Jana už léta zná. "S Andrejky úžasnou postavou není moc těžké vybírat, protože jí sluší všechno. Trochu jsem měla strach, aby si domů neodnesla celý obchod," usmívá se Jana, jež je majitelkou dvou butiků v centru Prahy.

První rozhovor s Janou Ridi o těžké nemoci

Jak jste se dozvěděla o rakovině?

Před půl rokem jsem si doma v prsu nahmatala bulku a samozřejmě jsem doufala, že se o nic závažného nejedná. Ale nechtěla jsem to podcenit, a tak jsem se objednala na vyšetření k paní primářce Skovajsové, která mi okamžitě provedla biopsii. Po pěti dnech jsem se dozvěděla výsledek, který byl bohužel pozitivní. Tím se rozběhla léčba a mně se změnil život.

Jak na to reagoval manžel?

Byl to šok jak pro něj, tak pro celou mou rodinu. Manžel se snaží omezit práci a být mi co nejvíc na blízku.

Ve vaší rodině se někdy vyskytla podobná diagnóza?

Zaplaťpánbůh ne. A i proto bych ráda apelovala na ženy všech věkových kategorií, aby se pravidelně nechávaly vyšetřovat, protože tohle může postihnout bohužel každého.

Proč lékaři navrhli operaci?

Jelikož nemám nádor jen jeden a všechny jsou zhoubný nebylo jiné cesty.

Máte strach?

Jelikož nevím, jak velký zákrok mě čeká, protože lékaři mě upozornili, že se situace může během operace změnit, tak strach samozřejmě mám a nejen z operace, ale i následující léčby. Jelikož mám malého syna, tak to někdy bývá velmi náročné.

Operace proběhne v Brně, nebude vám chybět rodina?

Manžel jede na prvních pár dní se mnou a na zbytek přijedou kamarádky.

Máte představu jaká bude další léčba po operaci?

Vše se rozhodne po operaci. Buď hormonální léčba, ozařování a snad už žádná chemoterapie.

Kolik jste dodnes prodělala chemoterapií?

Z plánovaných osmi šest.

Co pro vás během léčby bylo nejtěžší?

Strašná únava, bolest celého těla a samozřejmě jako pro každou ženu ztráta vlasů a sedm kilo navíc.

Vy jste přibrala? Vždyť většina lidí hubne...

Jelikož jsem po chemoterapiích měla žaludeční nevolnosti, tak jsem musela neustále jíst, abych to ustála. Asi nejvíc jsem si ulétávala na sladkém, které jsem si celá léta odepírala.

Fotogalerie
7 fotografií