Sestra Jana totiž koncem prosince opustila po 18 letech pražské Divadlo na Vinohradech. Podle všech kvůli pokročilé Parkinsonově chorobě. „To není jisté. Má svoji lékařku s obrovskými zkušenostmi, která tu nemoc studovala i ve Švédsku. A ta sestře řekla, že si není jistá, zda jde o tuto chorobu, že jí to potvrdit nemůže,“ svěřuje Dana Hlaváčová.

Se sestrou Janou je Dana v pravidelném kontaktu a celou věc vidí takto: „Nedivím se, že Jana z divadla odešla. Má už svůj věk, odehrála si dost a odučila na DAMU také dost. Tělíčko si holt řeklo o své,“ míní Dana, která má naprosto totožný hlas jako sestra Jana. „To už od mládí a také máme podobné oči. Jinak ale nejsme to samé. Ona velká, já malá, ona štíhlá, já taková zakulacená. Máme se ale moc rády,“ uzavřela Dana.

Mimo Prahu je prý spokojená a na všechny pracovní nabídky odpovídá: Ne! Jediný, kdo by ji ještě přesvědčil, aby vzala do ruky scénář, je, jak svěřila Blesku, režisér Václav Vorlíček.

„Praha už mě tak neuvěřitelně sra.., že jsem si řekla: Buď chceš žít, anebo půjdeš pod kytky! A já pod kytičky ještě nechci, tak jsem v Praze zabodla prostě vidle a odstěhovala se do Boleslavi,“ svěřila Blesku Hlaváčová.

Fotogalerie
3 fotografie

Změnou bydliště dala zároveň vale i své profesi herečky a učitelky na škole. „Mám na to nárok. Navíc dcera dostala v Boleslavi angažmá v divadle, které je fakt výborné, a protože má tříletého sviště, chci jí být nápomocna,“ vysvětlila.

Boleslavské divadlo Danu prý také přemlouvalo, ať vstoupí na jeho prkna, ona ale zavrtěla hlavou: „Chci ještě žít, a ne se udřít.“ V Boleslavi herečka žije v pronajatém bytě a má se náramně. „Opravdu, nudu neznám,“ říká. Potom ale přiznává: „Jediný, komu řeknu vždycky ano, je Václav Vorlíček a jeho pohádka.“ Vorlíčkovi, režiséru slavných Třech oříšků, totiž jako jedinému věří. „Jinak to jsou pěkné hrůzy, co se teď točí. A i když nabídky dostávám, a to poměrně často, odmítám. Vypadá to zpočátku slibně, ale bojím se, co se z toho vyklube,“ netají Hlaváčová.

A režisér Vorlíček jí možná splní přání. Chystá totiž novou, moderní pohádku, kde by chtěl opět angažovat Libuši Šafránkovou a ještě několik herců, kteří ve slavné pohádce hráli. „To by se mi tak líbilo, setkat se ještě jednou s Libuškou na place. To říkám už dopředu: To beru!“ říká rozhodně Dana Hlaváčová, která na natáčení Popelky moc ráda vzpomíná. „Bylo to příjemné a nikdo netušil, že se ten fi lm stane tak úspěšný. Navíc jsem v té době byla těhotná a čekala dceru, takže to je velká nostalgie.“

Problém vidí herečka jediný: bydlí od Prahy pár desítek kilometrů. „Chtělo by to natáčet v kuse třeba tak tři dny a na tu dobu v Praze i bydlet. To denní dojíždění sem tam by mi dělalo problém. No, mohla bych přespávat u sestry,“ plánuje Hlaváčová.