Stálicí mezi dlužníky je Iveta Bartošová (45), která kvůli dluhům už několikrát málem přišla o střechu nad hlavou. S obrovskými finančními problémy se potýká i rocker Aleš Brichta. Dluhy zpěváka a zakládajícího člena skupiny Arakain dosáhly neuvěřitelných 4,5 milionu korun. Manželé Nina Divíšková (75) a Jan Kačer (75) pro změnu doplatili na dluhy na zdravotním pojištění, kvůli kterým měli exekučně obstavenou chalupu.

Mnohdy to nejsou přímo známé tváře, ale jejich rodinní příslušníci, kteří si se svými závazky nelámou hlavu. Do problému se dostal i manžel Simony Krainové Karel Vágner ml. Kvůli nesplacenému penále mu soud obstavil účty. Jak je možné, že českým hvězdám to pořád prochází, přitom normální smrtelník by v takové situaci už dávno skončil pod mostem?

Kauza Brichta

Podle zdroje Blesku se o exekuci Brichtova majetku jedná v Brně. Muzikant, který se proslavil i účinkováním v první verzi muzikálu Jesus Christ Superstar, se tak dostal do problému mimo své bydliště. V Praze má přitom Brichta tři fungující firmy. S exekucí se ale zpěvák nesetkává poprvé. Na jednoho z jeho společníků ve firmě, která provozuje bar v Praze, totiž byla uvalena v listopadu roku 2010. Brichta teď kvůli obřím dluhům může přijít o velkou část svého majetku. S finančními potížemi se prý totiž potýká i jeho bar na Palmovce. Peníze údajně nedluží jen exekutorům, ale třeba i PRE, která mu hrozí odpojením přívodu elektřiny.

Hlavním důvodem, proč se Brichta dostal do takových trablů, je jeho pracovní nevytíženost. Koncertuje vesměs po menších městech, velký koncert neměl několik let. Ani bar mu nevydělává tolik, kolik si při jeho otevření představoval. Brichta se k finančním problémům víceméně přiznal na svých internetových stránkách. „Hledám buď mecenáše, nebo bohatou přítelkyni,“ vyvěsil na ně. K současnému stavu se ale vyjadřovat nechce.Včera Blesku nebral telefon ani neodpovídal na SMS.

Dívá se exekutor na celebrity jinak?

"Ke všem povinným přistupují soudní exekutoři stejně, bez ohledu na míru jejich popularity. Soudní exekutor postupuje vždy v souladu s exekučním a občanským soudním řádem. Vše však záleží na konkrétní situaci – na tom, jestli povinný spolupracuje s exekutorským úřadem, tedy zda splácí dlužnou částku,“ říká mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Další dlužníci

Bolek Polívka: Dluh 18 tisíc korun dostal do problémů i známého komika. Prohrál spor o značku Valašské království, tudíž musel uhradit soudní výlohy. To se však zdráhal, a tak exekutoři obstavili jeho bankovní účty. Spolu s dluhem musel Polívka zaplatit i náklady na exekuci. Dohromady šlo o téměř 35 tisíc korun.

Jaro Slávik: Jízda bez lístku se nevyplatila Jaru Slávikovi. „V kterékoli zemi jezdím načerno a je mi jedno kde,“ přiznal charismatický Slovák s tím, že kvůli zapomnětlivosti občas něco nezaplatí a pak mu přijde exekuční příkaz. Kolik už jich nasbíral, ale neprozradil.

Divíšková a Kačer: Pár doplatil na to, že dluží zdravotní pojišťovně. Narůstající penále vedlo k zastavení majetku. Exekuce byla uvalena na chalupu v Bechyni, chatku v Bečici nad Lužnicí a vilku v pražských Hlubočepech, kde žijí. Všechny nemovitosti jsou psány na Divíškovou.

Robert Rosenberg: Kvůli neproplácení faktur se pornoherec a producent dostal k soudu. „Bylo to trochu jinak, vytunelovali mě zaměstnanci firmy a mám na sebe exekuci za nějaké směnky,“ vysvětloval Blesku, když také na něj praskla exekuce.

Karel Vágner ml.: Manžel modelky Simony Krainové se do problémů dostal koncem roku 2010. Obvodní soud pro Prahu 3 uvalil na Vágnera exekuci. I když syn slavného muzikanta tvrdil, že šlo pouze o penále, které v pořádku doplatil, podle obchodního rejstříku byl stále v exekuci.

Tchyně Pohlreicha: Matka jeho ženy přišla kvůli dluhům, které přesáhly milion korun, i o střechu nad hlavou. Dům, který si za 800 tisíc koupila, jí zabavila banka. Tchyně šéfkuchaře musí značnou částí svého platu platit dluhy, které si nadělala půjčkami u různých bankovních domů.

Otec Vilhelmové: Herečka svého otce několik let neviděla a kvůli jeho finančním problémům po tom ani netouží. Vilhelm si stačil během několik let nadělat pořádné dluhy a nyní je na něj uvaleno hned několik exekucí, před kterými se skrývá na Ukrajině.

Věra Bílá: Hvězda romské muziky propadla hracím automatům, které ji přivedly na mizinu. Z dluhů dodnes nedostala. Bývalému manažerovi Janu Markovi dluží 90 tisíc. Pokud dluh neuhradí, hrozí jí další z řady exekucí.

Jiří Pomeje: Herec a neúspěšný producent dluží Státnímu fondu na podporu a rozvoj české kinematografie kolem 5,5 milionu. Škodu měl způsobit půjčkou na fi lm Andělská tvář, který produkoval. Soud s Pomejem ještě neskončil a je možné, že herec skončí až na dva roky ve vězení.

Iveta Bartošová: Zpěvačka dluží finančnímu úřadu a ještě k tomu na její vile visí hypotéka 3,5 milionu korun. Poprvé se do problémů Bartošová dostala v roce 2010, kdy byly na její dům uvaleny hned dvě exekuce. Problému by se mohla zpěvačka lehce zbavit, kdyby dům přepsala na svého syna Artura. V ten moment by jeho otec Ladislav Štaidl celou hypotéku doplatil.

Fotogalerie
8 fotografií