S vážnou nemocí přezdívanou též nemoc králů se Donutil nenarodil, získal ji až po úrazu v mládí. Poprvé o svém handicapu herec a jeho manželka upřímně promluvili pro dnešní dokument z cyklu Top Star, který večer uvede Prima family. „Často jsem se o Mirka bála,“ přiznala v něm hercova žena Zuzana. „Nejhorší bylo, když po příchodu do Prahy změnil lékařku. Ta pražská mu ordinovala jiné léky než brněnská a nastaly problémy. Nevěděli jsme dne ani hodiny, co se stane,“ zavzpomínala na těžké chvíle Zuzana Donutilová. Bála se třeba toho, že manžel upadne na ulici nebo někde v tramvaji a vážně si ublíží.

Donutil měl už za sebou dvacetiletou kariéru v brněnském divadle Husa na provázku, když přišla nabídka z pražského Národního divadla. A ta se neodmítá.

Poprvé se měl herec projít po jevišti slavné Mekky všech herců v představení Strýček Váňa. Jenže epilepsie mu práci znemožňovala. „Nemohli jsme třeba dva tři dny zkoušet, protože Mirka trápily zdravotní problémy. Dělal si z toho těžkou hlavu, snažili jsme se mu všemožně pomoct,“ prozradil režisér Ivan Rajmont.

Naštěstí Donutilovi pomohl kolega z divadla Josef Vinklář (†76). Přivedl ho ke své lékařce, která herce z jeho klece vysvobodila. Díky jejím lékům zase bez obav hraje. „Dnes jsem už úplně bez potíží,“ potvrdil Donutil. Těší se na další práci, plánuje. Chtěl by v Národním oslavit 500. reprízu veleúspěšného Sluhy dvou pánů a taky natočit Dědictví 2. „Bolek Polívka mi pořád slibuje, že ta moje role právníka je ve dvojce rozvedená do krásných momentů. Jsem zvědavý,“ přiznal herec. Chce co nejdřív začít točit.

Fotogalerie
6 fotografií