Příjmení Karešová je jen pseudonym. Alena se narodila jako Engelmannová a podle přátel si jméno změnila proto, že rodiče nesouhlasili s uměleckou dráhou, na níž se vydala. Pod tímto pseudonymem natočila i epizodu z Třiceti případů majora Zemana. Tuto roli prý herečka považuje za svou nejlepší – hrála v něm Němku.

Alena Karešová nebo aspoň její hlas se objevily v několika desítkách filmů, ale jako vypravěčka z Arabely je divákům asi nejbližší. Zahrála si taky ve filmu Slunce, seno, jahody matku mladého Pláničky, který učil krávy pomocí hudby dojit. Herečka však na svou práci, která dala divákům tolik radosti, vzpomínat nechce. „Promiňte, nechci o sobě mluvit,“ řekla Karešová.

Lidé z jejího okolí jsou o něco sdílnější. „Alena je osamělá, proto asi zatrpkla,“ prozradil jeden ze sousedů. „S prvním manželem se rozvedla, druhý jí zemřel. Je bezdětná, měla kolem sebe jen ty děti, které učila herectví. Teď je v důchodu a opuštěná,“ upřesnil ještě muž. Bližší přátelství udržovala herečka jen s recitátorem a bývalým ředitelem Lyry Pragensis Milanem Friedlem (†78). Ten ale před dvěma lety zemřel a Karešová si nemá s kým popovídat.

Fotogalerie
3 fotografie