Pohádka Tři veteráni z pera Jana Wericha si prostřednictvím filmového zpracování získala srdce několika generací diváků. Díky skvělému hereckému obsazení se zařadila mezi stálice vánočního programu a nemalý podíl na tom má i Vida Neuwirthová, která hrála princeznu Bosanu. Za to, že veterány okradla, jí v pohádce narostl dlouhatánský nos. „Byl dva a půl metru dlouhý a složitě připevněný. Musela jsem do maskérny aspoň o hodinu dřív než ostatní,“ vzpomíná herečka.

Chvíli předtím, než ztvárnila svou životní roli, se ale dozvěděla informaci, která její začínající hereckou dráhu takřka úplně zastavila. „Jednou jsem si všimla, že má táta na ruce vytetované číslo. A tak mi rodiče řekli o mém původu i o tom, že byl táta v koncentráku,“ řekla Blesku Neuwirthová. Od té doby se otevřeně hlásí k židovské víře a snaží se šířit informace o ní mezi dětmi. „Rodiče mě chtěli na náš původ jen upozornit, abych se zbytečně nezamotávala do nepříjemností. Docílili tím ale pravého opaku,“ říká herečka s úsměvem.

Fotogalerie
4 fotografie

V pohádce o veteránech, proradném králi a dceři Bosaně, kteří na svou hamižnost doplatí, se tak Neuwirthová objevila v poslední velké roli. „Připadala jsem si jako princezna. Měla jsem k ruce dva lokaje, kteří se o můj nos starali. Byli to loutkoherci a měli prut jako na ryby, každý tahal za drátky z jedné strany nosu,“ vzpomíná se smíchem. V dalších letech se objevila v několika menších rolích, ale následně filmování zanechala a vdala se. Dnes se věnuje hlavně psaní, loutkovému divadlu a práci s dětmi.