Exprezident Václav Havel měl do Prahy dorazit na křest DVD záznamu z koncertu k 20. výročí roku 1989, ale kvůli zhoršení zdravotního stavu nepřijel. Akce se konala na charitativním bazaru v Pražské křižovatce, který zorganizovala nadace Havlových Vize 97. Havel by měl do Prahy přijet až v pátek. V sobotu se setká s dalajlámou, jehož do Česka pozval.

Dagmar svého manžela přišla zastoupit v černých kožených kalhotách a v černé halence, kterou zdobil výrazný náhrdelník. Havla hned na úvod Dagmar omluvila. "I když to měl původně v plánu a velmi se sem těšil, tak na poslední chvíli rozhodnutí změnil. Má zvýšenou teplotu a zůstal na Hrádečku," omluvila Dagmar svého manžela, který se měl původně vánočního bazaru nadace Havlových Vize 97 zúčastnit.

Celou akci moderovala Kateřina Hrachovcová a kromě Dagmar byli přítomni i herec Jiří Lábus nebo zpěvačka Aneta Langerová se svým bratrem. Ten si přivedl i svou dceru, která se při pohledu na Mikuláše, čerta a anděla rozbrečela. "No vidím, že to máme stejně i já jsem takhle reagovala v dětství, když na mě vyskočil čert," řekla Langerová, která přišla podpořit svůj stánek nadace Světluška. "Vždy tu nechám majlant," smála se Langerová obtěžkaná taškami.

Jiří Lábus také přišel nakoupit dárečky na Vánoce. Zastavil se u stánku nadace Olgy Havlové a než se stačil rozkoukat, pozval ho prodavač na svou svatbu. "Za pět měsíců si beru svou Marušku, tak jste zván. Přijde i Dagmar Havlová," sdělil Lábusovi, který svou účast také přislíbil, pokud bude mít čas.

Havel s nemocemi bojuje už od jara

Havel se letos obtížně zotavoval z březnového zánětu dýchacích cest. V létě byl v ústraní doma v Praze, poslední měsíce tráví vesměs na své chalupě v Hrádečku u Trutnova. Na čerstvém vzduchu a v klidu venkova je Havlovi lépe. Z Hrádečku se nyní vrací do Prahy, když má naplánován pracovní program.

Letos v říjnu bylo politikovi, dramatikovi, spisovateli a ochránci lidských práv 75 let. Havel má dlouhodobé potíže s dýchacím systémem, který je oslaben častými záněty, dřívějším kouřením a také rakovinou, kvůli níž mu lékaři před lety odstranili půl pravé plíce. Několikrát byl ohrožen na životě, bylo to kvůli potížím s plícemi a kvůli proděravění tlustého střeva.