„Zemřel dnes kolem 15. hodiny ve vojenské nemocnici ve Střešovicích, kde byl dlouhodobě hospitalizován,“ řekl Právu ředitel nakladatelství Epocha Zdeněk Pobuda.

Známý kreslíř a humorista se narodil v roce 1924. Ani ne ve 20 letech se za druhé světové války zapojil do odboje tím, že přechovával zbraně. Jeho kamarád, který zbraň použil a byl dopaden, ho při výsleších udal. Celá rodina byla transportována do koncentračního tábora. Vrátil se jen Jiří se svojí maminkou. Po válce se chtěl věnovat pouze přírodovědě, ale brzy si uvědomil, že ho to uživí jen velmi špatně. Stává se z něj karikaturista.

Legendární dvojice Neprakta-Švandrlík

Dvojice Neprakta-Švandrlík patřila dlouhá léta ke kmenovým autorům humoristického týdeníku Dikobraz. Kritici dodnes oceňují to, že nikdy nekarikovali "prohnilé kapitalisty", byť za to byl v době normalizace dvojnásobný honorář. Kromě vtipů Neprakta ilustroval desítky Švandrlíkových knih, včetně slavných Černých baronů.

Před Miloslavem Švandrlíkem spolupracoval s Bedřichem Kopečným, s nímž vymyslel pseudonym Neprakta - jako hříčku na skutečnost, že jejich vtipy byly v tehdejší budovatelské době neužitečné. Jiří Winter-Neprakta publikoval svoji první kresbu už v roce 1948.