Kromě režiséra Zdeňka Trošky, herce Milana Šimáčka (hrál v Černých baronech), starosty Prahy 11, kde spisovatel žil, a vydavatelů Švandrlíkových knih se v krematoriu nikdo ze slavných neukázal.

"Smrt Švandrlíka je nedozírná ztráta," řekl pro Blesk.cz hned v úvodu smutečního obřadu jeho přítel Zdeněk Troška. "Byl to velmi talentovaný člověk a moc mne mrzí, že se nedožil premiéry našeho společného filmu," řekl Blesk.cz po obřadu smutný Troška.

Mezi pozůstalými byla Miloslavova švagrová po zesnulém bratrovi Stanislavovi a samozřejmě dlouholetá přítelkyně Jarmila Růžičková, výtvarnice, která se o spisovatele nejen vzorně starala, ale taky ilustrovala řadu jeho knížek. „Miloslavovi by nevadilo, že herci z Černých baronů nepřišli, on by stejně nechtěl, aby na něj někdo myslel a truchlil při tom,“ zastala se nepřítomných celebrit Jarmila.

Troška podle Švandrlíkovy románové předlohy právě dotočil film Doktor od Jezera hrochů, jehož premiéra je naplánována na únor příštího roku. Humorista si přál, aby jeho dílo bylo zfilmované, ale pouze v případě, že se režie ujme právě Troška.

Fotogalerie
17 fotografií

Švandrlík se narodil 10. srpna 1932 v Praze. DAMU nedostudoval a v roce 1953 nastoupil na vojnu k Technickým praporům. Pak se dal na dráhu profesionálního spisovatele.

Právě literární příběhy příslušníků někdejších armádních Pomocných technických praporů, Černých baronů, Švandrlíkovi zaručily, že se stal jedním z nejznámějších českých spisovatelů.

Humorista rád používal pseudonym Roman Kefalín. Právě tak se také jmenuje hlavní postava jeho nejznámějšího románu. Švandrlík zemřel minulé pondělí ve věku 77 let v pražské Thomayerově nemocnici.