Serveru Blesk.cz potvrdila smutnou zprávu mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. "Další informace bohužel s ohledem na přání rodiny nemohu podávat," dodala Štanclová.

Smutnou zprávu přinesla v pondělí večer jako první Česká televize. Švandrlíka znají čtenáři především jako autora Černých baronů. Literární příběhy příslušníků někdejších armádních Pomocných technických praporů mu zaručily, že se stal jedním z nejznámějších českých spisovatelů.

Fotogalerie
4 fotografie

Miloslav Švandrlík, který se narodil 10. srpna 1932, rád používal pseudonym Roman Kefalín. Tak se také jmenuje hlavní postava jeho nejznámějšího románu Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, který vypráví o službě o tzv. pomocného Technického praporu. Právě v této složce socialistické armády Švandrlík sloužil.

Velkou popularitu si získal i jako spoluautor kreslených vtipů, na nichž spolupracoval s kreslířem Jiřím Winterem Nepraktou. S ním také napsal řadu dětských komiksů z pravěku Sek a Zula, jejichž dalším hrdinou byl brontosaurus Puňťa.