„Chtěl jsem omládnout,“ vysvětluje Chudík. A manželka Alena komentuje: „S tím knírkem mi Laco skutečně připadá mladší.“

Právě Alena, se kterou se herec oženil počátkem 80. let, je dnes nejen jeho osobní vizážistkou, ale zároveň i pomocnicí a pečovatelkou, zkrátka nejbližším člověkem. „Alenka mě před pěti lety doslova vykopala z hrobu,“ vzpomíná na náročné období po těžké operaci oblíbený herec. Kvůli neprůchodnosti střev a zápalu břišní dutiny byl herec už jednou nohou v hrobě. „Tenkrát jsem ten svůj životní boj opravdu málem vzdal, Alenka mě z toho ale dostala,“ přiznal Chudík, který teď se ženou tráví téměř veškerý čas.

„Každý den se snažíme chodit na procházky, pokud to počasí a manželův momentální stav dovolí. Samotného bych ho nepustila už ani náhodou. Všude chodím s ním,“ vysvětluje Alena, kterou Chudík vychvaluje i jako kuchařku. Pravidelně mu podstrojuje i sladké. Laco má nejradši palačinky s tvarohem nebo štrúdl s tvarohem a rozinkami. „Těsto ale musí být tenké a tvarohu musí být hodně,“ podotýká okamžitě Chudík a dodává: „Nejsem zase ale až tak náročný. Mám radost, i když jsou obyčejné topinky.“

Alena se před lety za Chudíkem přestěhovala z Prahy i se svou malou dcerou na bratislavské sídliště Petržalka do panelákového bytu. Odtud téměř denně vyráží na procházky. „Trasa našich procházek vede většinou kolem rybníka Veľký Draždiak, kde je krásná příroda, a často si cestu snažíme naplánovat tak, abychom mohli poobědvat v restauraci Oáza, která je po cestě. A pak jdeme zase zpátky domů,“ popisuje Alena, která nákupy, stejně jako ostatní nezbytné záležitosti, vyřizuje sama.

Stále hraje

Herce také doprovází i na každé vystoupení ve Slovenském národním divadle. I ve svém požehnaném věku je Chudík stále herecky aktivní a fanoušci ho teď můžou vidět ve hře Tančírna. „Hraju málo, dejme tomu jednou za měsíc, ale ještě jsem to nevzdal. Jsem už stařec a paměť mi neslouží, ale na toto si můžu snad troufnout. Jde o nonverbální představení, kde se hraje především gesty a mimikou. Jsem šťastný, že je každé představení vyprodané, a dokonce máme i své věrné diváky,“ chlubí se herec.

Stomatologická rarita

A »vytahuje se« dál. Ještě donedávna byl prý vzácnou raritou a případem, jímž se chlubil jeho stomatolog. Až do svých osmdesáti šesti let se totiž herec pyšnil všemi dvaatřiceti zuby, a teprve až letos v létě přišel o první osmičku. „Můj zubař to nechtěl dopustit a snažil se zub zachránit, protože jiného pacienta s takovým stavem chrupu neměl, ale bohužel... I tak jsem ale naprostá rarita,“ komentuje Chudík.

Fotogalerie
6 fotografií