I když mají Václav a Jaromír stejné příjmení Havel, je to jen shoda okolností. Oficiálně nic společného nemají. Jaromír nicméně trvá na tom, že jeho tatínek byl i otcem Václava Havla. A dokonce o tom chystá knihu: „Václav je mým utajovaným bratrem, otec mi to tajemství svěřil před smrtí.“

Čtenář Vladivoj Kordač pak upozornil Blesk na další možné souvislosti. Není podle něj náhoda, že zhruba v době, kdy se objevilo zpochybnění exprezidentova původu, převedl ten vilu v pražské Dělostřelecké ulici a polovinu statku u Ždírce na manželku Dagmar (58). Hodnota majetku je odhadem 80 milionů korun. „Převod na paní Havlovou je dle mého názoru jen klička, aby Václav Havel případně nemusel vracet to, na co v restitucích neměl nárok,“ uvedl Kordač. Připomněl i film Dědictví aneb Kurvahošigutntag: V něm hlavní hrdina přišel o dědictví proto, že se ukázalo, že jeho otec byl ve skutečnosti nevlastní.

Exprezident by o majetek nepřišel

Právník Jan Černý z advokátní kanceláře Černý-Raupachová ale připomněl, že realita je něco jiného než film. „I kdyby třeba testy DNA ukázaly, že jeho biologickým otcem byl někdo jiný, úředně navždy zůstane otcem Václava Havla ten, kdo je uveden v matrice. Pro zpochybnění otcovství je určena poměrně krátká lhůta, která je v tomto případě dávno pryč. Z toho plyne, že i veškeré dědictví a restituce jsou nezvratné,“ vysvětlil.

Zároveň ale nevyloučil, že by se zpochybnění exprezidentova původu mohl někdo chytit. „Umím si představit, že by se nějakému právníkovi podařilo vyvolat proces. Ale šanci na úspěch by podle mne neměl,“ řekl Černý.

Proč tedy Václav Havel nereagoval na snahu údajného bratra Jaromíra, který tvrdí, že se s ním opakovaně zkoušel spojit, a proč se neozval ani po zveřejnění Jaromírova stanoviska v Blesku? Byl by ochoten podrobit se testu DNA? „Já bych do toho šel,“ řekl včera Jaromír. Teď je tedy na exprezidentovi, aby dostál krédu, které celý život proklamoval: Má zájem o to, aby pravda zvítězila?

Fotogalerie
13 fotografií