„Dohodli jsme se, že nechceme nic velkého. Budeme jen rodina z tátovy strany a jeho druhé ženy Evy,“ vysvětlil David. S Michalovou maminkou Editou Kludskou žil Vladimír Štanc jen osm let. Potom si vzal Evu, která je sestrou herce Ivana Vyskočila.

S tou v roce 1968 emigroval do Švýcarska, kde působil jako pojišťovací agent. „Tátu jsem tedy viděl až po revoluci, kdy se vrátil do Čech. Komunisti mě za ním nepustili,“ svěřil Michal s tím, že otec bude rozptýlen v Českém ráji.

„Tam, kde s Evou žil a kde to měl tak rád,“ svěřil David, který se rozhodl založit nadaci pro seniory a pomáhat Domu seniorů v pražské Michli, kde jeho otec před smrtí byl. „Pro děti se toho dělá spoustu a pro staré lidi nic,“ míní Michal. „K tátovi se chovali úžasně, vřele a rodinně. Byl jsem tak vděčný, protože doma být nemohl,“ dodal David.

Posledního rozloučení se zúčastní jen rodina Štanclů a Vyskočilů. Klan Kludských, který je velmi početný, bude chybět. „Asi se přijde podívat moje máma, to je ale z naší strany tak všechno,“ říká Michal s tím, že klan Kludských, tedy světských, se s buržoazními Štanclovými moc nekamarádil.

Fotogalerie
2 fotografie