"Beru ten věk jako otevření se novým šancím,“ řekla Konvalinková s nadějí. K narozeninám si nadělila dárek – začala nový život. Pro pořad Jste to, co jíte už herečka zhubla pět kilo. Naďa držela nějaké diety pomalu celý život. Teď se rozhodla z gruntu změnit své návyky. „Paní doktorka mi zakázala mé oblíbené namazané krajíce chleba,“ prozradila. Vzdala se jich s lehkým srdcem. Myslí to se svým novým životem opravdu vážně.

Přesto, že se Konvalinková stále usmívá jako sluníčko, neměla to nikdy lehké. Rodiče se rozvedli za dramatických okolností a ona i sestra Ljuba (58) skončily v dětském domově. Tady poznala Naďa v deseti letech na vlastní kůži šikanu. Po roce naštěstí babička vybojovala obě vnučky do péče. Zlá zkušenost z dětství přiměla herečku, aby se později věnovala charitě. Je už čtrnáct let patronkou nadačního fondu Rozum a cit.

Fotogalerie
22 fotografií

Konvalinková si kvůli pokaženému dětství vždy přála mít velkou rodinu. Nevyšlo to. S Oldřichem Kaiserem (55), kterého si vzala v roce 1980, měli pouze dceru Karolínu (27). Manželství trvalo oficiálně 25 let, ve skutečnosti z něj hodně času ubralo Kaiserovo holdování alkoholu. Jeho opilství zkazilo v roce 2001 i velmi úspěšné představení Byl to pták, kde Kaiser s Konvalinkovou hráli. Hra pojednávala o tom, jak by vypadalo soužití Romea a Julie po dvaceti letech, a byla dlouho dopředu vyprodaná. Karel Heřmánek ale nakonec musel Kaisera ze svého divadla vyprovodit a Naďa tím o krásnou divadelní postavu přišla.

Herečka ale naštěstí nikdy neměla o role nouzi. Hrála jak v divadle, tak ve filmech a televizních seriálech, a uváděla taky dětský pořad Kuřátka. V současné době hraje Konvalinková v pražském Divadle ABC a v divadelní společnosti Harlekýn. Tady má po boku svou nejvěrnější životní přítelkyni Květu Fialovou (81). Co ona přeje Nadě k 60. narozeninám? „Aby byla šťastná a úžasná, jako je celý život,“ popřála Fialová. „Vím, že teď hubne. Ona vždycky bojovala s nadváhou, ale já myslím, že je to jedno. Záleží na duši, ne na kilech. Tak snad jedině, že se ta duše nebude muset v těle mačkat, když Naďa shodí,“ řekla Fialová Blesku. Naďa si ale hubnutí už vzít nedá. Je pro ni symbolem nového začátku. „Chci se sebou něco udělat. Některé věci už do svého života nechci vracet,“ řekla herečka, které šedesátka možná nadělí i nového, trochu přizpůsobivějšího partnera.

V jakých rolích Naďa zazářila

Herečka si zahrála mimo jiné v pohádkách Honza málem králem, Nesmrtelná teta, Lotrando a Zubejda, Kouzelný měšec, Šmankote, babičko, čaruj, ve filmech Hořký podzim s vůní manga, Andělské oči, Obsluhoval jsem anglického krále, Jak se krotí krokodýli a Líbáš jako Bůh, a v seriálech O zvířatech a lidech, Bylo nás pět, Poste restante, Škola na výsluní, On je žena a Cukrárna.