Ať už to je Jirešové jakkoli nepříjemné, zákony mluví jasně. Případ exekuce dítěte herečky Ivany Jirešové, kterou včera odvysílal pořad Soukromá dramata, není v českém soudnictví ojedinělý. Blesk odhaluje, proč v domácnosti herečky k takové situaci došlo.

S otcem dcery Sofie se Jirešová nemůže shodnout už od jejího narození. Otec stál od počátku o střídavou péči a po desítkách jednání u soudů a odborů sociální péče, které přešetřovaly situaci v domácnostech obou rodičů, byla schválena. I to, že Jirešová i Höppner vstoupili jen krátce po sobě do manželství s novými partnery, mohlo být považováno za jeden z kroků v boji o dceru. Mohli se totiž oba prokázat zaškrtnutou kolonkou »úplná rodina«.

„Nemám nikde dovolání,“ řekla Blesku Jirešová. Bráněním soudnímu rozhodnutí, které 13. března neproběhlo poprvé, ale nic nevyřeší. Herečce bylo už předtím doručeno několik výzev od soudu, soud jí nařídil zaplatit i pokutu. Původně 20 tisíc korun, pak bylo vyšší instancí sníženo na 6000 korun.

Momentálně je policií přešetřována kvůli podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. „Obvinění jsme do této chvíle ještě nesdělili,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. „Já už se dál vyjadřovat nebudu,“ nechtěla víc komentovat Jirešová. V tom se výjimečně s expartnerem shodnou. „O všem rozhodl soud, jehož rozhodnutí já respektuji,“ uzavřel Höppner.

Fotogalerie
5 fotografií

Kdy hrozí odebrání dítěte?

Odebrání dítěte jednomu rodiči a předání druhému za asistence soudního vykonavatele, policie a sociálky je snad to nejhorší, co může rodinu potkat. Podle Marie Vodičkové z Fondu ohrožených dětí to nenávratně a negativně postihne psychiku dítěte. K takové situaci dochází v případě, že jeden z rodičů brání dítěti ve styku s druhým. Výkon rozhodnutí o výchově nezletilých dětí upravuje zákon.

„Pokud rodič neplní dobrovolně soudní rozhodnutí o výchově nezletilých dětí a úpravě styku s nimi, může druhý podat soudu návrh na soudní výkon takového rozhodnutí,“ vysvětluje Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. Ten, kdo nedodržuje soudní rozhodnutí o péči o děti, dostane několik výzev. To už by měl brát jako varování před tím, že k exekuci dítěte může dojít. „K samotné exekuci ale nedojde hned. Soud může nejprve uložit rodiči opakovaně pokutu až 50 tisíc korun.“

Následuje soudní nařízení o mediačním jednání, rodinné terapii nebo navykacím režimu. Zde je šance, že se rodiče na výchově dohodnou. „Pokud všechny pokusy selžou, nařídí soud odnětí dítěte,“ řekla Plívová. „Pokud matka není spokojená s úpravou péče, musí se pokoušet o změnu, nesmí však otci bránit ve styku s dítětem,“ říká advokátka Lužná. Pokud si jeden rodič nepřeje, aby se dítě s druhým stýkalo, musí dodat argumenty včas.

Jak se exekuci vyhnout

● Dodržujte rozhodnutí soudu nebo schválenou dohodu o výchově nezletilých dětí.

● Pokud nejste spokojeni s úpravou péče o děti, pokuste se o změnu, ale nikdy nebraňte druhému rodiči ve styku s dítětem.

● Jestliže nebudete dodržovat soudní rozhodnutí, můžete dostat opakovaně vysokou pokutu.

● Pokuste se s partnerem dohodnout například při rodinné terapii s psychologem.

● Nejste schopni se s expartnerem dohodnout? Pak počítejte s tím, že může dojít i ke krajnímu řešení: k odebrání dítěte. To je však podle odborníků ta nejhorší možnost, kterou v boji o dítě můžete zvolit. Jak se exekuci vyhnout „Jsou případy, kdy je matka, která má dítě v péči, drogově závislá nebo bydlí s bezdomovci,“ vysvětluje Marie Vodičková. „Pak je odebrání dítěte v jeho zájmu.“ Většinou si prostřednictvím dětí vyrovnávají své účty expartneři