„Je mi to hrozně líto, mám v duši velký smutek a těžko se mi o tom mluví. Od roku 1992 jsem s ní totiž hrál ve všech hrách Husy na provázku, v nichž Alena účinkovala,“ svěřil se Fiala po pohřbu Ambrové při vzpomínkovém posezení ve zmíněném divadle, kde ztvárnil přes šedesát rolí.

Geniální herečka v očích kolegy

Absolventka baletní konzervatoře se členkou legendární divadelní scény stala díky záskoku za Dášu Bláhovou ve slavné hře Bolka Polívky Am a Ea, kde hrála po boku autora hlavní roli. A taneční a baletní umění bylo podle Radima Fialy znát i při hraní v dalších kusech Husy na provázku.

„Aťka po jevišti úžasně tančila, plavala v prostoru. Byla živelná a geniální herečka!“ vzpomíná herec, jehož diváci znají i jako bodrého moravského letce z válečného Svěrákova filmu Tmavomodrý svět.

„Také jsme se spolu chodili dívat do lesa na houby. Nesbírali jsme je, jen jsme se na ně dívali,“ vybavuje si další milé zážitky s Ambrovou Fiala. Ten vůbec netušil, že kolegyni z divadla trápí zhoubná rakovina.

„Byla k sobě tvrdá. Nevěděl jsem vůbec, že je nemocná. Nikdy to nedala ani v nejmenším najevo, ani když jsem s ní naposled hrál v listopadu,“ pokýval smutně hlavou dlouholetý člen Husy na provázku.