Martin Zach, jenž před rokem v srpnu ochrnul po skoku do vody, se přes prognózy lékařů zotavuje. Doktoři prorokovali, že už zůstane navždy »ležákem«. Nyní Zach rozhýbal ruce, odmítá elektrický invalidní vozík a jezdí na obyčejném, aby dál zlepšoval kondičku. Rehabilitoval ve státním zdravotnickém zařízení v Kladrubech, v nadačním centru Paraple, nyní je přes týden v dalším rehabilitačním centru a o víkendech jezdí do Lázní Bělohrad.

Slavný vozíčkář

Na rozdíl od jiných podobně postižených, kteří si úraz zavinili sami, má ale výhodu. Rehabilitovat může Zach v lázních zadarmo díky tomu, že jde o jednoho ze sponzorů Muže roku. Svým způsobem má vlastně štěstí v neštěstí, neboť se zranil jako čerstvý vítěz soutěže, a tak na něj byla upřena pozornost médií. „Všude se ke mně chovají úžasně. Kdyby mi ale nepomáhali rodiče, nevím, jak bych vyžil,“ upřesnil Blesku Martin Zach.

„Základní výměra invalidního důchodu je 2170 korun a k tomu se připočítává částka podle počtu odpracovaných let. Když občan nikdy nepracoval, i když studoval vysokou školu, jedná se o 770 korun,“ upřesnil úředník z Českého ústavu sociálního zabezpečení. Podle jeho informací si invalida může navíc zažádat o příspěvek k dorovnání životního minima.

Fotogalerie
2 fotografie