Jan Dvorský, známý jako mesiáš Parsifal Imanuel, byl před týdnem v Praze. Přijel z Belgie, kde žije se svou velkou rodinou. V Praze se s ním sešli novináři z Lidových novin a udělali s ním rozhovor.

Parsifal se v Česku objevil po dvaadvaceti letech. Už se nemusí bát policejního zatykače. Vězení za to, že neposílal děti do školy, mu už nehrozí. Stát povolil domácí výuku, Parsifal byl tedy vlastně v tomto směru průkopníkem. V Praze se nyní objevil kvůli tomu, že zde podstoupí několik plánovaných operací.

"Měl jsem Prahu vždycky hodně rád, kvůli věcem dobrým, ale i špatným, člověk je s tím vším prostě srostlý," řekl pro Lidové noviny muž, kterému až do své smrti nemohla Milena Dvorská odpustit, že jí odloudil dceru.

Fotogalerie
1 fotografie

"Jak tady chodím po Praze a leckdo mě poznává, pozoruji, že nám lidé fandí. Ale ostražitý jsem pořád, občas se najde někdo agresivní," říká Parsifal a tvrdí, že se změnil nejen postoj k němu, ale i on sám. "Mně až někdy ve čtyřiačtyřiceti došlo, že už bych měl být dospělý, přemýšlet nad tím, čeho jsem dosáhl, i nad chybami, jaké jsem v životě udělal. Když to řeknu jednoduše: Do dnešních dob jsem byl hlavně přísnej na druhé a trochu jsem vynechával sebe, teď mi došlo, že bych to měl dělat obráceně," řekl Parsifal a dodal, že uvažuje o tom, že do Česka přiveze časem zbytek rodiny.