1. NEJokázalejší oslava

Padesátiny oslavil Michal David magakoncertem pro 17 tisíc diváků. Mezi gratulanty nechyběli Lucie Bílá, Karel Gott, Leoš Mareš a desítky dalších hvězd českého showbyznysu. O pár dní dříve mu osobně gratuloval i Elton John.

2. NEJrozporuplnější muzikant

Hudební kritici vesměs uznávají Davidův talent, ale vyčítají mu hudební i textovou jednoduchost jeho hitů.

3. NEJkrásnější zuby

Na letošní náročný rok se hudebník vybavil vylepšených chrupem. Za tři dny mu na specializované klinice pomocí implantátů, korunek a keramiky zrekonstruovali zuby. Vyšlo ho to na 200 tisíc korun.

 

4. NEJvětší showman

Michal David to dokáže na večírcích či podnikových party pořádně roztočit. Poskakuje se stejnou energií jako před čtvrtstoletím. A davy poskakují s ním.

 

5. NEJostřejší konflikt

S Františkem Janečkem, který z něj udělal hvězdu, se David dlouho přetahoval o práva na využití hitů v muzikálu. Janeček prodal práva na Děti ráje, David na Kdo chce zabít Davida. Ostrý spor, v němž jde o desítky milionů korun, řeší právníci…

 

6. NEJúspěšnější muzikál

Na přelomu století Davida políbily muzikálové múzy a v roce 2002 dokončil původní český muzikál Kleopatra.

 

7. NEJpodivnější kytara

Představit si Davida při koncertu bez jeho legendární klávesové kytary na krku, je dost těžké. Nedávno si na nové malé klávesy přidělal jako držadlo dámský depilátor…

 

8. NEJvětší prodeje

Jen málokdo z českých interpretů se může jako David pochlubit tím, že prodal více než tři miliony nosičů CD a DVD.

9. NEJlepší filmové melodie

Jeho hudba zazněla v divácky úspěšných filmech Vítr v kapse, Láska z pasáže nebo Discopříběh.

10. NEJvětší hity

Mnohé jeho hity z 80. let se hrají v novém kabátě na diskotékách dodnes. Patří mezi ně Nonstop, Největší z nálezů a ztrát, Pár přátel, Colu, pijeme colu, Nenapovídej, či Decibely lásky.

 

11. NEJvětší překvapení

S nevídaným zájmem diváků se setkalo loňské jarní turné Michala Davida po České republice. Všech osm koncertů proběhlo v naplněných halách nebo velkých sálech. Zájem překvapil i samotného hitmakera.

 

12. NEJdražší bydlení

Krásný a rozlehlý dům se zahradou a bazénem v Křeslicích, kde nyní zpěvák s manželkou žije, přišel Davida na 20 milionů korun. Je to jeho nejdražší bydlení, které si kdy pořídil.

 

13. NEJkratší stěhování

V roce 2007 se David s manželkou přestěhoval z domu v Křeslicích u Prahy do nového. Stojí ve stejné obci, asi 150 metrů od staré vily. Tu po roce 1989 soud přiřknul původním majitelům, kteří se vrátili z emigrace. David ji od nich zase koupil.

 

14. NEJvětší dětské trauma

Když bylo Davidovi 6 let, po rozvodu rodičů zůstal s mámou a jeho sestra Michaela byla přidělena otci, který s ní v roce 1968 emigroval do Švýcarska. Viděl se s ní až po deseti letech v roce 1978.

15. NEJmladší z rodu Kludských…

Michalova matka Edita pochází ze slavné cirkusácké rodiny Kludských. S ní také prožil část dětství na štaci v Itálii. Chodil tam do klášterní školy…

16. NEJsmutnější domov

Maminka výchovu malého kluka nezvládala a nakonec skončil v tom nejsmutnějším domově – v děcáku. Cítil se prý jako štafetový kolík, jak putoval z jedné rodiny do druhé. Nakonec ho odložili do internátu…

17. NEJslavnější teta - vědma

Michalova teta Dagmar Kludská je naší nejslavnější kartářkou a věštkyní.

 

18. NEJvětší dětský sen

Jako kluk chtěl být pilotem, postupně ale začal stále více propadat zvukům, které vyluzoval z dětských trumpetek, fléten a dalších nástrojů. Jakmile začal v osmi letech bušit do piána, okamžitě změnil plány. Chtěl být muzikantem, a to se mu splnilo.

 

19. NEJosudovější setkání

Z hlediska Davidovy kariéry to bylo setkání s hitmakerem a hledačem talentů Františkem Janečkem v roce 1976. Zpočátku mu platil za vystoupení s kapelou Kroky 20 korun.

 

20. NEJdál od komerce

V roce 1976 založil jako talentovaný student pražské konzervatoře během studia jazzovou formaci Čtyři a získal ocenění Hudebník roku na Pražských hudebních dnech.

 

21. NEJkratší prsty

Na konzervatoři studoval hru na piáno a projevil při tom výrazný talent. Ale, jak říká, v dalším pokroku mu bránily krátké prsty. Nesnažil se už proto stát virtuozem s nejkratšími prsty na světě…

 

22. NEJtěžší rozhodnutí

Na studiích začal profesionálně vystupovat ve skupině Kroky Františka Janečka, ve třetím ročníku ze školy odešel. A už ji nikdy nedokončil.

 

23. NEJzásadnější zlom v kariéře

Zlomový okamžik jeho kariéry nastal na hudebním festivalu Intertalent v roce 1981. Výrazně tam na sebe upozornil hitem Nenapovídej.

 

24. NEJvětším idol
V 80. letech minulého století se stal hudební idolem a jeho plakát počátkem osmdesátých let nechyběl v žádném dívčím pokojíčku. Stal se králem diskoték.

25. NEJcennější céčka

V osmdesátých letech se stalo hitem sbírat tzv. céčka, tedy umělohmotné dílky ve tvaru písmene C, ze kterých se dělaly závěsy do dveří. David je na koncertech dostával od fanynek, které je považovaly za to nejcennější, co mají…

 

26. NEJlepší zasvěcení

Od šestnácti let neměl zpěvák o fanynky a tedy i milenky nouze. O panictví ale přišel, jak tvrdí, až v 18 letech. Do tajů sexu ho prý zasvětila jedna starší a zkušenější zpěvačka…

 

27. NEJpřítulnější fanynka

Popový idol 80. let byl obletovaný fanynkami a mnohé skončily v jeho náruči i posteli. Z jedné takové noci plné vášní se zrodil jeho nemanželský syn Petr (28). Tehdy 21letý hudebník nebyl do fanynky Martiny zamilovaný, ale prý s ní udržoval jen sexuální kamarádství Na syna pak pravidelně přispíval, ale s ním ani s jeho matkou už se nestýkal. Dnes je s Petrem v pravidelném kontaktu.

28. NEJlepší pseudonym

Když před čtvrtstoletím jezdil tehdy ještě Vladimír Štancl s Kroky do zahraničí, jeho jméno se tam posluchačům špatně vyslovovalo. Tak hledal pseudonym a našel. Michal proto, že má sestru Michaelu. A David proto, že z mýtické dvojice David a Goliáš byl David ten menší.

 

29. NEJméně používané příjmení

Jméno Michal David se stalo tak známé, že si ho v roce 1980 nechal zapsat do občanky. Vladimír Štancl přestal existovat.

 

30. NEJvětší skok

Povedl se zpěvákovi v roce 1981. Rok před tím skončil v anketě Zlatý slavík na 27. místě, v tomto roce se senzačně umístil na druhém místě hned za Karlem Gottem!

 

31. NEJočekávanější album

Nejočekávanějším albem zpěváka byla deska Nenapovídej v roce 1982. Zařadila se mezi bestsellery.

32. NEJvyšší čas

Nejvyšší část opustit Janečka a jeho Kroky, řekl si v roce 1987. Odešel z kapely a založil skupinu Allegro. Nechal se tehdy slyšet, že v Krocích byla najednou spousta zpěváků a on měl na koncertech prostor jen na šest písniček. To se mu zdálo málo.

 

33. NEJpopulárnější poupata

Davidova skladba Poupata se stala za totality spartakiádnícm hitem – dorostenky na ni tančily svou sestavu na Strahovském stadionu v Praze. Tleskaly jí desetitisíce diváků, včetně tehdejších komunistických papalášů, prezidenta Gustáva Husáka nevyjímaje.

34. NEJhorší období života

Nejtěžší existenční období prožil po pádu komunismu. Přestože se politicky neangažoval, byl vnímám jako komunistický zpěvák a měl utrum.

 

35. NEJvětší hokejový trhák

Davidovy hity provázely úspěšnou misi českých hokejistů na olympiádě v Naganu v roce 1998. Složil i píseň Správnej tým, která zazněla na oslavě naganského triumfu na Staroměstském náměstí.

36. NEJvětší láska

V roce 1984 se v jedné pražské kavárně seznámil s tenistkou Marcelou Skuherskou (48). Netušil, že je naší úspěšnou sportovkyní, ona zase nevěděla, že on je popovým idolem. Byla z toho láska jako hrom!

37. NEJvětší radost

Největší radost měl, když po tříleté známosti požádal svou přítelkyni Marcelu o ruku a ona souhlasila. V listopadu 1987 se vzali.

 

38. NEJvětší zázrak

V českém showbyznysu dosáhl David řady úspěchů, největší zázrak se mu ale povedl v soukromí. S manželkou Marcelou jsou spolu už 22 let. To se v branži často nevidí!

 

39. NEJvětší štěstí

Michal prožíval nešťastnější chvíle, když se mu narodily jeho dcery Klára (1989) a Michaela (1990).

40. NEJvětší bolest

Tu zažil hudebník v dubnu 2000, kdy podlehla leukémii jeho dcera Míša. Bylo jí devět let…

41. NEJdelší čekání

Od smrti dcery Míši David s manželkou absolvovali několik umělých oplodnění, nepovedlo se to.

 

42. Nejpohodovější večer

Určitě ne někde ve společnosti, ale doma s manželkou Marcelou. „Něco ugrilujeme, dáme si dobré vínko a povídáme si třeba celé hodiny,“ popisuje hudebník pohodu podle svých představ.

 

43. NEJšťastnější děda

Dcera Klára na konci května porodila syna Sebastiana a z Michala Davida se stal ve 49 letech nejšťastnější děda.

 

44. NEJvětší kámoš Kočka

David kamarádil s Václavem Kočkou, kterého po hádce v restauraci zastřelil jeho známý Ďuričko. Kočka byl Davidův bratranec, znal se s ním odmala. „Byl to fajn kluk. Nevím v čem podnikal nebo nepodnikal. Vím jen, že přišel o život zbytečně…“

 

45. NEJmenší hitmaker

Příroda obdařila Davida velkým hudebním talentem, nadělila mu ale malou postavu. Na okolní svět se dívá z výšky 168 centimetrů.

46. NEJvětší slabost

Rozhodně dobré jídlo. „Na mé postavě je to znát. Snažím se hýbat, ale vzdát se dobrého jídla, to nechci,“ říká zpěvák.

47. NEJoblíbenější jídlo

„Určitě to jsou krevety na koriandru a na citrusech,“ říká bez váhání hudebník.

48. NEJvětší blaf

Michal je velký labužník, na druhou stranu ale není vybíravý. Přesto dvě jídla nesnáší: Hrachovou kaši a rýžový nákyp.

49. NEJmilejší nápoj

Když mu bylo 25, zpíval, že pije colu. Byla to pravda, zkoušel ji kombinovat i s whisky nebo s rumem, nikdy ale nemíchal colu s červeným vínem. Dnes pije nejraději právě kvalitní červené víno.

 

50. NEJoblíbenější sport

Michal není sportovní typ, ale jednu aktivitu zálibu přece jen vyhledává: Miluje tenis.

Fotogalerie
8 fotografií

Medailonek

Michal David

* Narodil se 14. července 1960

* Vlastním jménem Vladimír Štancl

* Jeho maminkou je Edita Štanclová, rozená Kludská

* V roce 1976 založil jako student pražské konzervatoře jazzovou formaci Čtyři a získal ocenění Hudebník roku.

* Vydal 16 sólových alb, prodalo se více než 3 miliony nosičů

* Jeho manželkou je bývalá tenistka Marcela Skuherská. Má dceru Kláru (21) a nemanželského syna Petra (28). Mladší dcera Michaela podlehla v roce 2000 leukemii. Bylo jí 11 let.