Někteří si hledali nového partnera, jiní se poddali smutku. Skoro jako v manželství. Většinou ale ta druhá »umělecká manželství« už nejsou tak vydařená. Které slavné tváře potkal tento osud?

Jiří Grossmann (†30) a Miloslav Šimek (†63)
Jejich spolupráci ukončila rakovina

Známá dvojice se dala dohromady na začátku 60. let v divadelním klubu Olympik, který zakládal Miloslav Šimek. Po prvních pár představeních museli ale oba na vojnu. Po ní začali opět společně vystupovat. V roce 1967 se díky svému bavičskému talentu dostali do divadla Semafor, kde se uvedli hrou Besídka zvláštní školy. Společně pak slavili úspěchy hlavně díky sérii představení Návštěvní den až do roku 1971, ve kterém se museli nedobrovolně rozdělit. Grossmann totiž tehdy v prosinci prohrál boj s rakovinou lymfatických uzlin.

Duo Šimek a Grossmann (vlevo) vystupovalo v divadle Semafor, kde mu asistovala i Miluška Voborníková
Autor: ČTK

Miloslav Šimek (†63) a Zuzana Bubílková (58)
S ním umřela i sranda v politice

Kdo by si nepamatoval politickou satiru z poloviny 90. let S politiky netančím? Miloslav Šimek si se Zuzanou Bubílkovou dokázali dělat z nudné politiky legraci dlouhé roky. A úspěšně. Tentokrát to však byl Šimek, který ukončil bavičskou dvojici svým odchodem. Zemřel před šesti lety na leukemii. Zuzana Bubílková se dodnes snaží navázat na úspěchy i bez slavnějšího parťáka. V televizi Barrandov uvádí Politickou střelnici, která už ale není zdaleka tak kvalitní jako pořady se Šimkem.

Miloslav Šimek a Zuzana Bubílková si dlouhá léta úspěšně dělali legraci z politiků. Bubílková v tom pokračuje sama dodnes.
Autor: Archív

 

Jiřina Bohdalová (79) a Vladimír Dvořák (†74)
Nedobrovolný konec Televarieté

Poprvé se tato dvojice objevila na televizních obrazovkách už v roce 1956. Nejvíce si diváci duo Bohdalová–Dvořák pamatují z pořadu Televarieté, který se začal vysílat v roce 1970 a vydržel na televizních obrazovkách téměř tři dekády. Poslední, 74. díl se natáčel v březnu 1998, rok před smrtí Vladimíra Dvořáka. Jeho zdravotní stav mu už další činnost nedovoloval. A i když Jiřina Bohdalová baví lidi dodnes, v paměti lidí bude Vladimír Dvořák vždy zapsaný jako její nepostradatelný partner.

Vladimír Dvořák patřil na jevišti k Jiřině Bohdalové už od padesátých let
Autor: Jiří Kruliš

Jiří Šlitr (†45) a Jiří Suchý (78)
Slavné duo ze Semaforu rozdělila nešťastná náhoda

Dvojka podepsaná pod písničkami, které zlidověly. Spojovalo je slůvko Semafor, divadlo, jímž prošly takové hvězdy jako Karel Gott, Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Hana Hegerová…

Grafik Suchý a právník Šlitr založili společně divadlo v roce 1959 a už jejich první hra Člověk z půdy měla fantastický ohlas. Vztahy obou protagonistů ovšem nebyly ideální. Říkalo se, že Jiří Suchý nemá rád, když je někdo oblíbenější než on. Proto mu hvězdy z divadla odcházely. Údajně spolu Suchý se Šlitrem nějakou dobu nemluvili. Pravděpodobně by se časem jejich dvojice rozpadla. Jenže do toho přišel rok 1969 a smrt Jiřího Šlitra, který se nešťastnou náhodou otrávil plynem. Brzy po tom si Jiří Suchý našel za Šlitra náhradu – Jitku Molavcovou – a jejich partnerství na jevišti vydrželo dodnes.

Suchý se Šlitrem založili divadlo Semafor, ze kterého vyšla spousta hvězd
Autor: ČTK

Július Satinský (†61) a Milan Lasica (70)
Nového parťáka si už nikdy nenašel...

Vzorem jim byla česká dvojice Voskovec+Werich. I oni tvořili divadlo s moudrým humorem. Fungovali jako komická dvojice od roku 1959, kdy jim bylo osmnáct let a ještě studovali. Když v roce 2002 Satinský zemřel, byla to pro Lasicu velká rána. Jejich přátelství bylo bez větších výkyvů. Nikdy nepřemýšleli o tom, že by se rozešli, ani v letech, kdy byli komunistickému režimu nepohodlní. V současné době je Milan Lasica ředitelem jejich společného divadla – Studia L&S v Bratislavě, často vystupuje i v Praze a v českých filmech. Nového parťáka si ale nenašel.

Satinský a Lasica tvořili desítky let nejznámější slovenský pár bavičů
Autor: Archív