Před pódiem, kde měl Landa vystoupit s komorním programem doprovázeje sám sebe na kytaru se okolo 19:30 hodin místního času (17:00 SELČ) sešlo několik desítek českých i amerických vojáků. Dvojice raket dopadla mimo základnu, aniž by někomu způsobila újmu či materiální škody, informoval o tom server novinky.cz.

Šlo o první útok na základnu Shank

Byl to první útok na tuto základnu USA s českou, afghánskou a jordánskou účastí za několik měsíců. Podle místních zdrojů povstalci odpálili tímto směrem střelu naposledy před Vánocemi.

Na základně Shank se v současnosti nachází delegace s ministrem obrany Martinem Bartákem a senátorem Vladimírem Drymlem. Delegace navštívila ve čtvrtek Kábul a v pátek dopoledne českou vrtulníkovou základnu Sharana, kde se střídaly kontingenty.

Lógar je relativně klidnou provincií

V provincii Lógar působí český rekonstrukční tým s 297 příslušníky armády a civilní správy. Na základně Shank se navíc v současnosti nachází sedm desítek českých stážistů, kteří sem dorazili z Bagramu, největší základny v zemi.

Lógar je relativně klidnou provincií. S koncem zimy nicméně povstalci z Tálibánu využívají horské úkryty a zintenzivňují svou činnost. Lógar není výjimkou - před nedávnem zde při výjezdu utrpěl zranění český voják a minulý víkend povstalci zničili dva zásobovací vozy NATO.

Daniel Landa před vojáky v Afghánistánu už vystupoval před dvěma lety.