„Po hercově smrti se synové Jakub (54) a Adam (39) nemohli dohodnout, kdo bude v bytě bydlet,“ napsaly Malostranské noviny. Podle sousedů z Kampy neměl ani jeden z potomků dost peněz, aby toho druhého vyplatil.

Sedmdesátimetrový byt na Kampě přijde na dvanáct milionů korun. Ani malíř Jakub, kterého měl Vinklář s herečkou Janou Dítětovou (†67), ani druhý syn Adam, jehož matkou je herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (74), nedali dohromady potřebnou sumu.

Dva a půl roku trvalo, než dospěli ke konečnému rozhodnutí, že byt po otci se musí prodat. Odvezli z něj starožitnosti a hlavně cenné obrazy, které Vinklář jako znalec a milovník umění celý život sbíral. „Byt po panu Vinklářovi koupili Slováci z Prešova,“ prozradili Blesku sousedé. „Teď tam dělají nějaké úpravy a do léta by se prý chtěli nastěhovat,“ řekl jeden ze starousedlíků.

Vinklář by prodej nádherně položeného bytu ale jistě neschvaloval. Miloval pražskou Malou Stranu, každý den si v devět hodin ráno před zrcadlem v předsíni utáhl uzel kravaty a vydal se okolo Werichovy vily přes most Legií k Národnímu divadlu na zkoušku. Byl to jeho rituál. Znal v parku každý strom, rád si zašel na točenou plzeň nebo jen tak poklábosit do vinárny naproti.

Fotogalerie
3 fotografie