"Paní Jirásková už byla probuzena z umělého spánku, je stabilizována a není na přístrojích. Odezva na terapii lékařů kliniky anesteziologie a resuscitace je kladná," řekla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Pekařová.

Jiřina Jirásková v nemocnici: Otrava?

Jiřina Jirásková: Leží na JIPce ve vážném stavu

Amálka Jiřiny Jiráskové: Nejsmutnější pes na světě!

Osmasedmdesátiletá herečka byla do nemocnice před týdnem přijata ve vážném akutním stavu. "Jednalo se o náhlou příhodu břišní, přičemž nález byl závažný a pokročilý," uvedla začátkem týdne mluvčí.

Jirásková byla v posledních dvou letech hospitalizována několikrát. Tato operace byla v pořadí už pátá. V Divadle na Vinohradech, jehož členkou je od začátku 50. let, ještě minulý týden zkoušela s uměleckým šéfem Martinem Stropnickým jevištní verzi filmu Federika Felliniho Zkouška orchestru. Premiéra je plánována na 22. října. Roli harfenistky alternuje s novou členkou této scény Lucií Polišenskou.

"Musíme počítat s tím, že se budeme muset v dohledné době bez Jiřiny Jiráskové v repertoáru obejít," řekl začátkem týdne ředitel Divadla na Vinohradech Jindřich Gregorini.

Jen málokterý český herec je tak výrazně spjat se jménem scény, na jejímž jevišti vystupuje, jako Jiřina Jirásková s Divadlem na Vinohradech, jehož členkou je od roku 1951. V 90. letech byla i jeho ředitelkou. Dosud na jeho jevišti ztvárnila více než stovku rolí. Často se objevuje i na plátnech kin a na televizních obrazovkách.