258317:gallery:true:true„Nerada se na sebe dívá do zrcadla, dokonce vyhodila drahé krémy od Viktora,“ řekl Blesku herec, který nechce být jmenován.

Zvěsti o hereččině podivné chorobě, kdy je člověku jakoby na obtíž vlastní tělo a vzhled a odborně se nazývá porucha sebepřijímání, kolují českým showbyznysem už delší dobu. Ne náhodou – Jana si už léta odmítá barvit vlasy a jakýmkoli způsobem vyhlazovat vrásky.

Fotogalerie
1 fotografie

„Nerada se předvádím a nejsem ctižádostivá,“ řekla o sobě před časem v rozhovoru. Mohla také říct, že se nerada líčí a odmítá bojovat s postupujícím časem. Pro herečku a ženu vůbec dost složité vlastnosti.

Možná i to je důvod, proč se Jana prakticky neobjevuje ve společnosti a výjimku dělá jen občas, když doprovází manžela Viktora na pohřby kolegů. Když jsme se jí pokoušeli dovolat, nezvedala telefon.

Ještě v 70. letech neměla Preissová s natáčením žádné problémy. Byla krásná a diváci ji milovali jako maminku Tomáše Holého ve filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Pak se na dlouhá léta stáhla do ústraní a objevovala se jen v menších rolích. Z její ulity ji vytáhl před kameru v roce 2005 až režisér Karel Smyzcek. Nabídl Preissové roli profesorky matematiky v seriálu Dobrá čtvrť. Když se zapřísáhl, že jde o postavu šedé myšky, Jana kývla. „Měla jsem pochybnosti, zda je na mě ještě někdo zvědavý,“ svěřila se tehdy herečka. Od té doby se na obrazovce už neobjevila…


Co je porucha sebepřijímání?

„Nemít se rád je určitý stav mysli, kdy vzniká falešný pocit, že dotyčný za něco nese odpovědnost, což není pravda,“ vysvětlil Blesk.cz psycholog Karel Humhal. „Vzniká často u dětí při rozvodech rodičů. Může přetrvat až do dospělosti. Lidí, kteří mají špatné sebepřijímání, přibývá,“ dodal. Tato porucha často vzniká i u žen, které se nemohou smířit se stárnutím.